Linkuri accesibilitate

O recompensă de șase sute de mii de lei pentru o delapidare


Imagine aeriană a terenurilor de la Stăuceni
Imagine aeriană a terenurilor de la Stăuceni

Cazul Lazăr Chirică și cele 30 de hectare de pămînt ce urmau să fie înstrăinate.

Fostul viceministru al Mediului, Lazăr Chirică, și director al Centrului de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie a fost reținut miercuri seara de procurorii anticorupție. El este învinuit în dosarul tentativei de delapidare a Centrului de Excelenţă de 30 de hectare de teren. Anterior, în același dosar au fost arestați mai mulți actuali, dar și foști funcționari, printre care și fostul ministru al Justiției din guvernarea comunistă, Ion Morei.

Șase sute de mii de lei, aceasta a fost recompensa pe care, așa cum afirmă procurorii anticorupție, ar fi primit-o Lazăr Chirică pentru a facilita procesul de înstrăinare a terenului de câteva zeci de hectare, din proprietatea Centrului de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie, instituție de stat formată după reorganizarea Colegiului Național de Viticultură și Vinificație.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:30 0:00
Link direct

Proprietățile fostului colegiu par să fie vânate de mai mult timp. Este vorba de terenuri valoroase, estimate de experți la câteva milioane de euro. Despre atractivitatea lor a scris și jurnalistul portalului economic Mold-Street.com Ion Preaș:

„Ele (terenurile; n.red.) se află chiar lângă traseul de la ieșirea din Chișinău spre Cricova, când mergi pe lângă Stăuceni. Zona se dezvoltă intens, și din acest considerent terenurile sunt foarte atractive.”

În ultimele luni, au fost reținute 18 persoane, cercetate pentru tentativă de însușire a bunurilor publice din cadrul instituției. Printre acestea sunt angajați ai fostului Colegiu Național de Viticultură și Vinificație, ex-directorul colegiului Alexandru Covrig, funcționari de la ministerul Agriculturii, fostul ministru al justiției Ion Morei, juriști dar și oameni de afaceri.

La sfârșitul lunii noiembrie, Lazăr Chirică a fost solicitat de Radio Europa Liberă să comenteze presupusa tentativa de înstrăinare a terenurilor, el spusese că nu cunoastște nimic despre faptele ce ieșiseră la iveală:

„Din momentul când bunul este public, el este inviolabil, insiparabil, in... eu nu știu, chiar nu pot să vă spun, chiar nu știu.”

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat pentru Europa Liberă că acuzatorii dețin probe concludente ce-l inculpă de luare de mită pe Lazăr Chirică.

Lazăr Chirică a fost învestit în funcție în luna ianuarie, în baza unui concurs organizat de Ministerul Agriculturii. De atunci, presa a mai scris despre proaspătul conducător că ar fi fost implicat în demiterea forțată a unor angajați de la fostul colegiu, acuzații respinse atunci de Chirică.

Unul dintre foștii angajați ai colegiului a declarat pentru Radio Europa Liberă, sub protecția anonimatului, că Lazăr Chirică ar fi fost numit în funcție la sfârșitul lunii ianuarie la indicația ministrului Agriculturii, Eduard Grama. Contactat de noi, ministrul a dezmințit pretinsa legatură cu Chirică:

„Eu când am venit, eu deja l-am prezentat. Eu am devenit ministru pe 20 ianuarie, concursul deja era petrecut, și pe 25 ianuarie l-am prezentat pe dânsul la colegiu.”

Ministrul Agriculturii a declarat că mai multe terenuri din apropierea localității Stăuceni și care aparțin statului sunt vânate de diferite „persoane doritoare de acaparare”.

Dosarele ce vizeaza patrimoniul fostului Colegiu de Viticultură și Vinificație, fac parte dintre cele mai răsunătoare dosare din ultimele luni. Procurorii au apărut în presă nu o dată, fie că vorbim de rețineri ale unor vameși, judecători, polițiști sau funcționari de rang înalt.

Fostul procuror al municipiului Chișinău Ion Diacov a scris însă pe rețelele de socializare că „procurorii nu informează societatea despre rezultatele reale ale dosarelor penale”, dar și câți dintre cei reținuți ajung să fie condamnați:

„Toate aceste crime trebuie să fie individualizate, nu trebuie să aibă un caracter de comandă, cu tentă politică. Dar acum se face impresia că-i bagă cu turma, că poate o să găsească pe cineva vinovat. Cine s-a mai gândit că fostul prim-adjunct al procurorului general Pântea, că fostul secretat al Consiliului Suprem de Securitate Morei, care a fost procuror la Bălți, și deputat, și ministru al Justiției, că se temeau ca de dracul de ei, cine s-a gândit că ei o să fie reținuți.”

După părerea lui Ion Diacov, în ultima perioadă au fost mai multe dosare pretins răsunătoare, prezentate zgomotos publicului ca să probeze „lupta cu corupția”. Numai că, mai spune Ion Diacov, Republica Moldova nu întrunește criteriile unui stat de drept și elanul anchetatorilor nu este neapărat un act de justiție.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG