Actualitate

ONG-uri: Liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală discutate în grabă la Parlament

Într-un comunicat semnat de mai multe ONG-uri se menţionează că marţi, 13 decembrie, la ora prânzului, mai multe organizaţii ale societăţii civile au primit invitaţii de participare la dezbaterea publică a proiectului de lege pentru liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală. Luând în consideraţie importanţa acestui proiect, dar şi faptul că agendele de lucru ale mai multor ONG-uri nu pot fi modificate într-un timp atât de scurt, acestea au solicitat Parlamentului amânarea consultărilor publice, dar şi să evite pe viitor practica defectuoasă de a informa despre organizarea dezbaterilor cu o zi înainte de organizarea acestora. Deocamdată, societatea civilă nu a primit un răspuns.

Astfel, astăzi urmează să se discute iniţiativa care prevede „liberalizarea capitalului”, adică exonerarea de orice răspundere a persoanelor fizice şi juridice care nu şi-au declarat proprietăţile, în schimbul declarării acestora până la 15 aprilie 2017 şi plăţii în favoarea statului a 2% din valoarea averii nedeclarate. De asemenea, iniţiativa propune introducerea interdicţiei de sancţionare ulterioară a funcţionarilor publici pentru încălcările săvârşite. Proiectul îi are ca autori pe mai mulţi deputaţi din majoritatea de la guvernare, inclusiv Preşedintele Parlamentului.

„Se pare ca dezbaterile publice vor avea totuşi loc astăzi, la ora fixată iniţial. Proiectele sunt deja fixate pentru agenda şedinţei Plenare a Parlamentului de mâine, 15 decembrie. Rapiditatea promovării unor asemenea iniţiative controversate trezeşte mari îngrijorări privind scopul ascuns al iniţiativei, integritatea deputaţilor care îl promovează şi privind dorinţa sinceră a Parlamentului de a organiza un proces consultativ real”, se menţionează în comunicat.

Societatea civilă face apel la mass-media să monitorizeze îndeaproape parcursul iniţiativei de „liberalizare a capitalului” şi să informeze în mod echidistant şi profesionist societatea despre pericolele pe care le prezintă aceasta.
 
Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *