Linkuri accesibilitate

Curtea Constituţională a cerut eliminarea lacunelor din legislația electorală


Cererea către Parlament a fost inclusă în hotărârea privind validarea alegerilor prezidențiale.

Curtea Constituţională (CC) a Republicii Moldova a constatat șase lacune în legislația electorală și a cerut Parlamentului să le elimine. Între altele, CC a cerut crearea „unor mecanisme de sancţionare prompte şi imediate, inclusiv în ordine penală, pentru orice tentativă de implicare a cultelor religioase în campaniile electorale”.

Curtea Constituțională, relatează IPN, a inclus cererea către Parlament în hotărârea de marți privind validarea alegerilor prezidențiale.
Curtea a mai cerut clarificarea legislației „în partea ce ţine de examinarea contestaţiilor privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor”, a cerut modificarea „mecanismul de votare în străinătate”, inclusiv a criteriilor după care se stabilesc numărul și distribuirea geografică a secțiilor de votare, mai relatează IPN.

Curtea Constituțională a cerut și crearea instrumentelor necesare care „să permită autorităţilor responsabile aplicarea unor sancţiuni cu executare imediată (…) instituţiilor media care încalcă obligaţia de imparţialitate în perioada electorală”. Curtea Constituțională a sugerat suspendarea licenței de transmisie pe perioada campaniei electorale ca măsură punitivă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG