(video) Scheme frauduloase la două companii de brokeraj din Chișinău. Ce riscă cei implicați

weneedcollage

Ofiţerii de investigare a fraudelor economice ai sectorului Râşcani din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău au depistat grave încălcări după ce au efectuat percheziţii în două oficii din centrul Capitalei, ce aparţin a două întreprinderi de prestare a serviciilor de brokeraj.

Pe parcursul investigaţiilor poliţiştii au obţinut probe şi informaţii suficiente, ce ar demonstra schemele frauduloase în care erau implicaţi atât directorul firmei cât şi unii angajaţii.

Acţiunile acestora constau în identificarea potenţialilor clienţi, cumpărători, şi prin tehnici de manipulare îi determina să procure bunuri materiale la preţuri exagerate, sub formă de acţiuni de brokeraj de la trenduri recunoscute. Astfel obţineau venit tenebru, fiind decontat prin intermediul serviciilor de brokeraj, care a condus la neachitarea impozitului în proporţii deosebit de mari la bugetul de stat.  În cadrul percheziţiilor autorizate desfăşurate în cele două oficii, forţele de ordine au depistat şi ridicat tehnică de calcul, purtători de informaţii electronici, servere de stocare a informaţiilor, baze de date a clienţilor (persoane fizice şi juridice nerezidente în Republica Moldova), documente contabile dubioase, înscrisuri de mână şi ciorne privind evidenţa mijloacelor financiare încasate în urma schemelor frauduloase. De asemenea s-a constatat că activau în lipsa contractelor de muncă obligatorii circa 50 de angajaţi, care au confirmat că primeau lunar  salariile „în plic” de la 7 000 lei până la 8 000 lei.

Pe marginea acestui caz a fost iniţat un dosar penal pentru evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor, iar persoanele implicate riscă amendă  amendă în mărime de la 60 000 lei la 100 000 lei sau închisoare de până la 6 ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente