Cinci cazuri de boli diareice acute! O grupă de creșă de la o grădiniţă din Chişinău a fost închisă

Activitatea grupei de creșă de la grădinița nr. 113 din mun. Chișinău a fost sistată, după ce printre copiii grădiniței au fost înregistrate cinci cazuri de boli diareice acute. Ministerul Sănătății a informat că, în perioada 7 – 13 decembrie, patru copii s-au îmbolnăvit de gastroenterocolită acută și un copil a suferit o toxiinfecție alimentară. Vârsta copiilor bolnavi este între 2 și 6 ani.

În prezent, starea de sănătate a copiilor este satisfăcătoare. Patru dintre aceștia au fost spitalizați, iar unul primește tratament în condiții de ambulatoriu. Conform rezultatelor de laborator, la doi copii bolnavi a fost depistat un rezultat pozitiv de rotavirus.

În urma unui control inopinat efectuat la grădinița respectivă, specialiștii Centrului de Sănătate Publică Chișinău au constatat mai multe nereguli privind respectarea cerințelor sanitaro-igienice. Astfel, s-a depistatsuprasolicitarea instituției cu 40%, utilizarea veselei și inventarului de tranșare deteriorat și prelucrat necalitativ.

De asemenea, au fost cazuri când pe parcursul zilei apăreau semne clinice de boală diareică acută, iar copiii nu erau izolați la timp, ceea ce constituie o sursă de infecție.

Prin urmare, specialiștii în sănătate publică au efectuat dezinfecția terminală în grupele afectate și au colectat probe de laborator de la blocul alimentar, grupele afectate și apa fiartă. Cadrele didactice și angajații blocului alimentar au fost supuși investigațiilor privind bacteriile purtătoare de virus.

Pentru încălcările depistate, pe numele persoanelor de răspundere au fost întocmite procese-verbale de contravenție administrativă în domeniul sanitaro-epidemiologic. Totodată, activitatea grupei nr.1 (creșă) a fost sistată, iar cercetarea epidemiologică și supravegherea medicală continuă.

Ministerul Sănătăţii a precizat că aceste incidente au avut loc în urma schemelor frauduloase în care erau implicați mai mulți agenți economici și responsabili de la Direcția Educație din cadrul Primăriei Chișinău, soldate cu livrarea produselor alterate către grădinițe.

Ministerul Sănătății se arată îngrijorat în legătură cu bolile diareice acute în rândul copiilor și solicită responsabililor de controlul alimentelor din instituțiile de învățământ să se autosesizeze.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.