Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.12.2016

Ministrul Andrei Galbur a participat la Reuniunea consiliului de miniştri OCEMN

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene Andrei Galbur a participat astăzi, la Belgrad, la cea de-a 35-a Reuniune a consiliului miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN).

În cadrul reuniunii, organizată sub preşedinţia în exerciţiu a Republicii Serbia, a fost efectuat un bilanţ al activităţilor desfăşurate pe parcursul mandatului acestei ţări şi un schimb de opinii privind priorităţile organizaţiei pe termen mediu şi lung. De asemenea, agenda evenimentului a inclus subiecte privind cooperarea pe dimensiunea economică şi sectorială, identificarea modalităţilor de reformare a OCEMN, cât şi aprobarea bugetului organizaţiei pentru anul 2017.

În intervenţia sa, Andrei Galbur a ţinut să sublinieze că OCEMN urmează să-şi valorifice întregul potenţial instituţional pentru a genera proiecte tangibile, în acest sens, Republica Moldova va susţine iniţiativele care vin să intensifice procesele de cooperare regională în domeniile prioritare: cooperarea economică, interacţiunea în domeniul transportului şi infrastructurii, dezvoltarea turismului şi a schimburilor culturale.

La finele reuniunii, oficialul moldovean şi-a exprimat susţinerea deplină pentru continuarea procesului de reformare a OCEMN şi a mulţumit preşedinţiei sârbe pentru eforturile depuse în vederea intensificării cooperării cu alte structuri internaţionale regionale.

În cadrul vizitei la Belgrad, Andrei Galbur a adus un omagiu victimelor atacului terorist de la Istanbul.

Potrivit MAEIE, Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) este o structură de cooperare regională, bazele căreia au fost puse în 1992, când liderii ai 11 state (Turcia, România, Bulgaria, Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Moldova, Albania, Georgia, Azerbaijan, Armenia, Grecia) au semnat, la Istanbul, „Declaraţia de la Bosfor”. Cele 11 state care au semnat Declaraţia din 1992 sunt state fondatoare, iar Serbia s-a alăturat în 2001.
În 2017 OCEMN va celebra 25 ani de la fondare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus