Actualitate

R. Moldova a participat la o reuniune a Forumului global pentru migraţie şi dezvoltare

Summit-ul final a reunit peste 500 participanţi, reprezentanți ai statelor şi organizaţiilor internaţionale.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de către viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Daniela Morari şi a inclus reprezentanți ai MAEIE, MAI, ai organizațiilor interguvernamentale (IOM Moldova şi NEXUS).

Pe parcursul președinției Bangladesh-lui, Republica Moldova a co-prezidat împreună cu Franța discuțiile în cadrul mesei rotunde 1.2. privind legătura dintre conectivitate şi migrație; a participat ca vorbitor-cheie în cadrul mesei rotunde 2.1 privind migraţia, diversitatea şi societăţi armonioase; a fost membru al echipelor guvernamentale în cadrul meselor rotunde 1.1 privind reducerea costurilor migraţiei; 2.2 privind protecţia migraților în toate situațiile; 3.2 privind principiile, instituţiile şi procesele pentru migraţie sigură şi regulară; raportor general pentru economia migrației şi dezvoltare în cadrul ședinței plenare la închiderea summit-ului.

De asemenea, Republica Moldova a împărtăşit experienţa acumulată în implementarea politicilor şi iniţiativelor în domeniul migraţiei, în cadrul Parteneriatului de Mobilitate R. Moldova–Uniunea Europeană, a Platformei pentru Parteneriate a GFMD (PfP) şi evenimentelor sectoriale organizate pe marginea reuniunii finale a GFMD.

Participarea activă a ţării noastre în cadrul platformei de dialog la nivel global cum este GFMD reprezintă o confirmare a progresului înregistrat de către Republica Moldova în domeniul migrației şi mobilității.

Acest format permite ţării noastre să fie parte a proceselor de adoptare a deciziilor şi de elaborare a strategiilor internaționale în materie de migrație, să implementeze cele mai bune practici internaţionale, cît şi să creeze parteneriate pentru promovarea politicilor naţionale în scopul direcționării impactului migrației în dezvoltarea țării. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *