A nimicit Cimitirul eroilor români din Bender și a fost ales „președinte” al Transnistriei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Noul „președinte” al autoproclamatei republici separatiste transnistrene este Vadim Krasnosselski. Acesta l-a învins duminică din primul tur pe actualul șef al grupării separatiste de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk.

Vadim Krasnosselski a adunat peste 62% din voturile locuitorilor regiunii transnistrene, în timp ce principalul său oponent Evgheni Șevciuk doar 28%. La alegeri au participat aproximativ 60% din locuitorii regiunii separatiste.

Krasnosselski s-a născut la 14 aprilie 1970, în regiunea Cita din Federaţia Rusă, în familia unui militar ucrainean, care, din 1978, s-a stabilit la Bender (orașul Tighina din Republica Moldova). A absolvit Şcoala Tehnică Militară de Rachete din Harkov (Ucraina), Universitatea „T. G. Şevcenko” din Tiraspol. Din septembrie 1993 a dezvoltat o carieră în organele de „afaceri interne” în regiunea separatistă. În decembrie 2015 a fost ales preşedinte al „legislativului” autoproclamatei „rmn”. Potrivit presei de la Tiraspol, Krasnosselski a fost susţinut în campania electorală de holdingul „Sheriff” (care controlează integral economia „rmn”), precum şi de partidul „Rusia Unită” din Federația Rusă, condus de Vladimir Putin. În perioada 2012 – 2015 Krasnosselski a fost președinte al Consiliului de Administrație al firmei „Interdnestrkom” – singurul operator de telefonie mobilă din „rmn” și membru al grupului de companii „Sheriff”.

S-a războit cu cimitirul ostașilor români

În perioada 2007 – 2012, în timp ce Igor Smirnov era „președinte” al „rmn”, Krasnosselski a deținut funcția de „ministru de interne”. În august 2007, Krasnosselski declara public că „Cimitirul ostaşilor români de la Tighina va fi lichidat (și a fost făcut una cu pământul la scurt timp după aceea – n.n.), iar pe acel loc va fi (a fost deja – n.n.) inaugurat un complex memorial al ostaşilor Armatei Roşii, căzuţi în luptele împotriva ocupanţilor fascişti”.

Analiștii politici de la Chișinău susțin că schimbarea conducerii administrației de la Tiraspol nu va aduce nimic nou în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, în condițiile în care regiunea rămâne în continuare, practic, o enclavă a Rusiei.

Nu vrea statut special pentru Transnistria în cadrul Moldovei

După aflarea rezultatelor alegerilor de duminică, Vadim Krasnosselski a declarat că nu va discuta cu autoritățile de la Chișinău nici un fel de proiect de statut special pentru „rmn”. Totuși, el s-a declarat „deschis dialogului cu oficialii de la Chișinău”: „Suntem deschiși dialogului cu Chișinăul – sunt gata să discut despre problemele economice, umanitare, culturale și politice. Nu văd, însă, rostul unor discuții despre un statut special pentru Transnistria”, a declarat Krasnosselski. El a făcut declarația în contextul promisiunii Chișinăului de a prezenta, la începutul anului 2017, un proiect propriu de statut special pentru regiunea transnistreană.

Vrea o Transnistrie independentă pe care să o lipească la Rusia

Vadim Krasnosselski susține integrarea Transnistriei în spațiul eurasiatic și aderarea „rmn” la Federația Rusă. El susține că acest lucru se va întâmpla „după ce Transnistria își va dobândi independența, pentru că Rusia poate să alipească doar un teritoriu independent”. El a spus că nu își dorește dobândirea independenței „rmn” pe cale armată.

„Alegerile prezidențiale” din autoproclamata „rmn” nu sunt recunoscute de nimeni, nici măcar de Rusia, deși Duma de Stat a Rusiei și-a trimis „observatori” la „scrutinul” de duminică din republica separatistă.

Vitalie Călugăreanu, DW-Chișinău


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...