Hub-urile IT și mâna de lucru ieftină. Un nou pretendent la titlul de Silicon Valley al Europei de Est

minsk02-ee58568a6df98287b72572f3a253255b

Belarus, ţară în fruntea căreia se află Aleksandr Lukaşenko, fost manager care a lucrat la o fermă şi care este cunoscut pentru tractoarele fabricate, a devenit un Silicon Valley al Europei de Est. Specialiştii spun că Hi-Tech Park, un paradis pentru companiile IT din estul capitalei Belarusului, Minsk, a creat un mediu care a favorizat inovaţia, potrivit zf.ro.

Fosta Republică Sovietică, situată între Rusia şi Polonia, are 9,5 milioane de locuitori. Populaţia din Belarus este considerată o populaţia bine educată şi cu costuri relativ scăzute ale forţei de muncă. Belarus a devenit unul dintre cei mai mari şi mai stabili furnizori de tehnologie outsourcing din Europa. În 2015, principalul hub de IT din Belarus a avut exporturi în valoare de aproximativ 705,6 milioane de dolari.

“Este un loc relativ ieftin pentru a dezvolta”, a declarant cu Piotr Iwanicki cu privire la Hi-Tech Park, director al Superhot Team, o companie poloneză care a dezvoltat jocul video numit „Superhot”. ” Este un loc perfect pentru a dezvolta jocuri”, a adăugat el.

Ideea dezvoltării parcului i-a aparţinut lui Valery Tsepkalo, actualul director al Hi-Tech Park, în timpul unei vizite la Silicon Valley. La sfârşitul anilor 1990 şi începutul anilor 2000, Valery Tsepkalo a fost ambasadorul Belarusului în SUA şi a remarcat necesitatea de a păstra talentul în ţara sa de origine.

Una dintre cele mai mari succese ale Hi-Tech Park este Game Stream, o companie cu sediul la Minsk, care a conceput semnătura jocurilor video Wargaming Group, „World of Tanks”. Lansat în 2010, jocul permite utilizatorilor să se confrunte între ei. În luna octombrie, jocul a avut aproape 12 milioane de utilizatori activi lunar pe PC-uri şi console, în conformitate cu SuperData Research, scrie The Wall Street Journal.

Wargaming, compania care are sediul actual în Cipru şi alte 16 birouri la nivel mondial, a fost fondată în Belarus în urmă cu 18 ani şi a făcut câteva jocuri de nişă care s-au bucurat de o popularitate redusă. Succesul care a făcut ca firma să fie recunoscută la nivel mondial a fost reprezentat de crearea jocului „World of Tanks”.

Belarus are o economie dominată de stat, iar preşedintele Aleksandr Lukaşenko menţine un control strâns asupra vieţii politice. Însă la începutul acestui an, Uniunea Europeană a ridicat cele mai multe sancţiuni împotriva ţării, în ciuda preocupărilor constante legate de abuzuri privind drepturile omului.

„Ne-a plăcut să lucrăm mai mult în Belarus [decât în alte ţări], deoarece cultura muncii, etica, educaţia şi calitatea oamenilor au fost la un nivel foarte ridicat”, a declarat Igor Magazinik, co-fondator Viber.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente