Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Marian Lupu și-a depus mandatul…

Marian Lupu și-a depus mandatul de președinte al Partidului Democrat

captura video privesc.eu

Președintele PDM, Marian Lupu, a anunțat că își depune mandatul de președinte al formațiunii, începând cu ziua de astăzi, 10 decembrie 2016. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Politic al PDM. În același timp, Lupu a anunțat că „rămâne alături de PDM și urmează să se implice în noi proiecte de dezvoltare a partidului”.

Potrivit unui comunicat al formațiunii, în cadrul Consiliului Politic de astăzi  s-a discutat și despre „necesitatea ca PDM să treacă printr-un amplu proces de modernizare politică, astfel încât, la alegerile din 2018, să devină principalul partid din Republica Moldova”. Tot astăzi, reprezentanții forului politic al partidului au decis ca pe data de 24 decembrie anul curent să fie organizat Congresul PDM.

Marian Lupu este președintele Partidului Democrat din 2009. În iunie 2012 acesta a fost reales în funcția de președinte al partidului pentru un mandat de 4 ani. Lupu a fost candidatul PDM la alegerile prezidențiale din acest an însă, cu două zile înainte de turul întâi, s-a retras din cursa pentru președinție. După această retragere, Lupu a dispărut, practic, din spațiul mediatic, mai multe voci susținând că acesta ar fi fost forțat să iasă din cursa prezidențială și că se pregătește înlăturarea sa și din fruntea Partidului Democrat.

Marian Lupu are o vastă carieră politică deținând, de-a lungul anilor, diverse funcții de stat și de partid. El a fost pro­mo­vat în „marea politică” pe tim­pul guver­nă­rii comu­niste. Coche­tând cu fun­cţi­ile publi­ce încă din 1991, în mai 2001 a fost numit vice­mi­nis­tru al Eco­no­miei, iar în 2003 a pre­luat fun­cţia de minis­tru. La 6 mar­tie 2005, devi­ne depu­tat pe lis­tele PCRM, iar ulte­rior preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui. În 2009 Lupu a pără­sit PCRM şi a deve­nit lide­rul PDM, for­ma­ţiune cu care a intrat din nou în Par­la­ment. În decem­brie 2010 – mar­tie 2012, Lupu a deţi­nut atât fun­cţia de preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui, cât şi cea de preşe­dinte inte­ri­mar. Un an mai târ­ziu, Lupu a fost demis din fun­cţia de preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui cu votul a 76 de depu­taţi comu­ni­şti, liberal-democraţi, soci­a­li­şti şi liberal-reformatori. În pre­zent, Mari­an Lupu este depu­tat.

Citiți și: Ave­rea can­di­da­tu­lui Mari­an Lupu