(video) 7 femei, supraviețuitoare ale violenței, au fost desemnate „campioane pozitive”

unnamed-1

Supraviețuitoarele violenței, „campioanele pozitive” au discutat față în față cu membrii guvernului în cadrul evenimentului de totalizare a campaniei naționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.

Evenimentul a adunat reprezentanți și reprezentante ai guvernului, parteneri de dezvoltare, societatea civilă și, în premieră, supraviețuitoarele violenței în familie, campioane pozitive, care acum ajută alte femei să iasă din cercul vicios al violenței.

„Pentru ca femeile să treacă de violență trebuie mai întâi să depășească starea de frică. Și o pot depăși mai ales dacă înțeleg că există oameni cărora le pasă și că sunt susținute. Trebuie să ne unim forțele să oferim această susținere”, a fost mesajul Mariei Scorodinschi, campioană pozitivă, supraviețuitoare a violenței domestice din Drochia.

Adresându-se campioanelor pozitive, Viceprim-ministrul Gheorghe Brega a menționat: „Prezența dumneavoastră aici demonstrează că carul din loc s-a pornit. Împreună cu voi, vom lupta împreună să  combatem acest flagel al violenței”.

Despre aspectul inovativ al noilor abordări și practici în combaterea și prevenirea violenței domestice a vorbit reprezentanta de țară UN Women Moldova, Ulziisuren Jamsran.

„Supraviețuitoarele violenței au decis să se numească „campioane pozitive”. Conceptul vine de la ideea că oamenii care au simțit pe propria lor piele o anumită problemă sunt acei care pot veni cu soluții. În acest context, vocea femeilor care au trecut prin violență și au reușit să rupă cercul violenței, să depășească stigma, sunt persoanele care trebuie ascultate”.

unnamed

În cadrul evenimentului, factorii decizionali, partenerii de dezvoltare și societatea civilă au avut ocazia să cunoască experiențele campioanelor pozitive care, în doar câteva luni au ajutat alte 600 femei din comunitățile lor să depășească violența.

Despre această misiune importantă, Maia Țăran, o supraviețuitoare a violenței domestice din Căușeni, spune că informarea este crucială în combaterea acestui fenomen. „Am început să studiez singură. Câte ceva invățam din cărți și restul știam din viață. Pentru că aveam povești de viață  similare, femeile cu care lucram au început să aibă încredere in mine.”

Pentru că fenomenul violenței domestice nu este unul caracteristic doar localităților rurale, Natalia Bencheci, o altă campioană pozitivă din Chișinău a povestit despre munca ei în capitală și în suburbiile orașului cu 140 de femei care trec prin violență. „Am vrut să ajut prin exemplul meu personal alte femei pentru că vreau ca femeile care încă suferă, care suportă așa cum o făceam și eu, să spargă tăcerea și să facă primii pași spre o viață mai fericită”.

Contribuția enormă a campioanelor pozitive în avansarea drepturilor femeilor a fost recunoscută prin diplomele de recunoștință oferite de către reprezentantele și reprezentanții guvernului, organizațiilor locale și internaționale, precum și reprezentanta ambasadei Suediei în Moldova.

Campania națională „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen a început pe 25 noiembrie, când se marchează ziua internațională de combatere și prevenire a violenței față de femei și fete și se încheie pe 10 decembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Pe tot parcursul campaniei, peste 100 de activități au fost demarate în toate localitățile din țară, inclusiv grupuri de lucru cu polițiștii din localități, expoziții de pictură, acțiuni de sensibilizare organizate de tineri și spectacole ale teatrului M.A.D.E.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente