Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.12.2016

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură va acorda Republicii Moldova suport pentru dezvoltarea agriculturii

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură va acorda Republicii Moldova suport pentru dezvoltarea agriculturii

FAO va contribui la promovarea unei agriculturi durabile și competitive în Moldova. Susținerea sectorului agroalimentar din Moldova pentru ca acesta să devină mai competitiv pe plan internațional, mai durabil, mai rezistent la schimbările climatice, precum și consolidarea dezvoltării rurale sunt obiectivele unui acord semnat joi, 8 decembrie, între Moldova și FAO.

Programul cadru FAO pentru Republica Moldova a fost semnat la Chișinău de către Eduard Grama, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova și Raimund Jehle, reprezentantul FAO în Moldova.
"Programul Cadru de Țară (CPF) aduce cele mai bune și mai inovative practici internaționale precum și standarde globale cu expertiză la nivel național și regional", a spus Jehle. "Acesta este rezultatul și continuitatea firească al unui parteneriat continuu de succes între FAO și Moldova." Jehle a subliniat suportul acordat pentru micii fermieri din Moldova, dar și faptul că Moldova este una din țările de interes ale inițiativei regionale programatice privind abilitarea fermierilor mici pentru dezvoltare rurală și agricultură durabilă pregătită să răspundă la schimbările climatice.

"Moldova trebuie să crească competitivitatea agriculturii și a industriei alimentare, în special pentru a putea beneficia pe deplin de oportunitățile oferite de zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător", a spus Grama. "Aceasta este o prioritate esențială pentru economia națională a Moldovei și de aceea salutăm în mod special sprijinul internațional și cunoștințele oferite de FAO în acest domeniu. Împreună, ne propunem să aducem la standarde internaționale mecanismele naționale de control și să promovăm produsele noastre pe piețele locale și internaționale."

Ministrul a subliniat, de asemenea, impactul pozitiv generat deja în Republica Moldova de către FAO - promovarea practicilor agricole durabile, sprijinirea deținătorilor de ferme mici și mijlocii precum și suportul oferit în elaborarea reformelor agricole din țară.

Conform programului cadru de cooperare, FAO planifică să atingă rezultate în următorii patru ani, prin suportul acordat Moldovei în trei direcții prioritare: Creșterea competitivității sectorului agroalimentar; promovarea unei agriculturi durabile și a dezvoltării rurale.

Îmbunătățirea capacității de gestionare durabilă a resurselor naturale și gestionarea riscului de dezastre.
Rezultatele preconizate includ consolidarea sistemului de siguranță alimentară și a serviciilor de control fitosanitar, promovarea produselor agroalimentare moldovenești pe piețele naționale și străine, creșterea ocupării forței de muncă și a investițiilor  remitențelor străine în agricultură, suport pentru recensământul agricol planificat pentru 2020, și dezvoltarea unei strategii naționale de management integrat al dăunătorilor precum și a unei strategii de protecție a plantelor.

Școlile de câmp pentru fermieri vor fi folosite pentru a introduce și promova practici agricole durabile. De asemenea, se va oferi instruire și sprijin micilor producători de pomușoare în dezvoltarea unei producții cu valoare crescută.

Totodată, FAO va ajuta fermierii moldoveni să răspundă la provocările climatice - prin conservarea și îmbunătățirea resurselor genetice animale și vegetale, prin îmbunătățirea tehnologiilor de producție a animalelor, precum și prin facilitarea accesului agricultorilor la noi soiuri de culturi rezistente la secetă și tehnologii prietenoase cu mediul. Vor fi consolidate capacitățile cu privire la practicile de gestionare a terenurilor și a apei, inclusiv a tehnologiilor de irigare și de gestionare a deșeurilor de pesticide.

Resursele financiare necesare pentru a obține rezultatele prevăzute în programul de cooperare însumează aproximativ 9,75 milioane $, din care 4,5 milioane $ sunt deja disponibili. Restul fondurilor necesare vor trebui să fie mobilizate prin Programul de Cooperare Tehnică al FAO, din partea guvernului național, precum și de la partenerii donatori activi în Moldova.

Programul cadru de țară urmează să ofere Republicii Moldova un sprijin important în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă acceptate la nivel mondial. Acordul a fost elaborat după consultarea și de comun acord cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și alte autorități publice competente, precum și cu partenerii de dezvoltare, organizațiile societății civile și a sectorului privat, după discuții bilaterale și mese rotunde. În special, procesul a implicat consultări cu Coordonatoarea Rezidentă a ONU și echipa de țară a ONU, Delegația Uniunii Europene în Moldova, biroul Băncii Mondiale, și donatorii bilaterali activi în acest sector.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus