Pasha Parfeni, către Monica Babuc: „Știu că sunt exclus din listele concertelor organizate de oficialități”

collagepm

După ce a fost exclus din spectacolul anual „Potcoava de Aur”, Pasha Parfeni a decis să-i scrie un mesaj ministrei Culturii, Monica Babuc. În mesaj acesta își exprimă regretul că ascultătorii care au votat piesa „Acasă” săptămâni la rând nu vor avea ocazia să o asculte. Totuși, interpretul a menționat că gestul îl flatează și a mulțumit pentru atenția acordată.

Din spectacol a fost exclus și Cătălin Josan, ambii interpreți exprimându-și în public poziția vizavi de administrația și regimul de la Chișinău. Mai jos vă invităm să lecturați mesajul integral al lui Parfeni.

„Mult-stimată D-na Monica Babuc,

Din start vreau să-mi cer iertare dacă nu sunteți Dvs persoana responsabilă pentru excluderea mea din concertul „Potcoava de Aur” din 10 decembrie, și dacă mesajul meu vă vizează pe nedrept. În acest caz Vă rog să mă ajutați și să expediați mesajul meu persoanei care E RESPONSABILĂ pentru această decizie.

Sunt absolut conștient de tensiunea relației noastre, eu fiind artist care mi-am exprimat opinia civică anti-oligarhică, și Dvs. – parte a acestui sistem, cârmuind Ministerul Culturii, care mă vizează și pe mine. Sunt conștient că sunt și vor mai fi multe ocazii unde voi simți influența administrației. Și deocamdată accept această realitate. Știu că nu voi lua niciun titlu sau premiu, indiferent de activitatea mea în calitate de artist. Nici nu am nevoie de ele. Și știu că sunt deja exclus din listele concertelor organizate de oficialități. Și m-am împăcat cu acest gând. Nu pretind să fie ignorată antipatia conducerii față de acțiunile mele. Aveți și voi preferințele voastre, și invitați la concertele voastre pe cei, care vă plac mai mult. Neteziți pe cap pe cei, care s-au purtat frumos. Și aduceți cadouri celor, care au fost cuminți. E și normal.

Dar cum puteți să vă permiteți să dictați unui post de televiziune independent să mă excludă din lista LOR de interpreți? Listă, care a fost întocmită în baza unei statistici, unui raiting timp de un an, în baza unei realități care arată că piesa mea e pe placul ascultătorilor? Nu vi se pare acest truc mai jos de demnitatea voastră? Să sunați, să amenințați, și în așa fel să mă „pedepsiți”?!

Țin mult la piesa „Acasă” și îmi pare rău că ascultătorii care au votat-o în topuri săptămâni la rând de data aceasta nu vor avea ocazia s-o asculte.

Nu vreau să cred că anume Dvs. sunteți responsabilă pentru această decizie. Dar fiind ministru al Culturii, aveți suficientă valență pentru ca să nu permiteți astfel de acțiuni.

Și anume Ministrul Culturii trebuie să apere drepturile oamenilor de artă. Să le apere interesele indiferent de viziuni politice, religioase sau oricare altele. Doar sunteți ministrul Culturii, dar nu al viziunilor politice și al cumințeniei poporului!

În orice caz, vreau să vă informez că acest gest mă face să mă simt flatat. Mă simt onorat de o astfel de reacție a regimului, împotriva căruia lupt. Mulțumesc pentru atenție!

Între timp vă las să admirați videoul de la repetiția mea cu orchestra „Lăutarii” în frunte cu Maestrul Nicolae Botgros pentru concertul din 10 decembrie.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente