Actualitate

NATO şi viitorul Europei

Reuniţi timp de două zile la Bruxelles, în cadrul ultimei reuniuni din acest an, şefii diplomaţiilor din ţările NATO au adoptat un pachet de 42 de măsuri de cooperare aprofundată cu Uniunea Europeană. Este vorba despre măsuri de cooperare în şapte domenii, inclusiv în contracararea ameninţărilor hibride şi cibernetice, colaborarea în operaţiuni maritime şi dezvoltarea de capabilităţi, măsuri prin care se pune în practică declaraţia comună NATO-UE de la summitul din vară de la Varşovia. Declaraţia adoptată acum la Bruxelles arată că în acest moment securitatea Europei şi a Americii de Nord este mai interconectată decât oricând, cu provocări care vin din Sud şi Est, cărora trebuie să li se răspundă prin acţiuni comune şi colaborare.

În opinia secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, NATO are motive de îngrijorare privind situaţia globală de securitate, dar nu consideră că există vreo ameninţare iminentă la adresa vreunui membru al Alianţei. Statele aliate au reafirmat, pe de altă parte, cu fermitate că agresivitatea Rusiei nu va fi tolerată. Jens Stoltenberg a pledat pentru menţinerea sancţiunilor economice împotriva Rusiei până la aplicarea completă a acordurilor de la Minsk, o chestiune ferm susţinută şi de România.

Poziţia Bucureştiului, aşa cum a fost exprimată la reuniunea de la Bruxelles de şeful diplomaţiei române, Lazăr Comănescu, este că Alianţa şi Uniunea Europeană nu trebuie să se suprapună, ci să colaboreze în proiectarea de securitate în vecinătate în funcţie de capacităţile diferite pe care le are fiecare organizaţie în parte. Lazăr Comănescu a adăugat că, în ce priveşte Rusia, deşi sunt şi opinii uşor diferite ca nuanţă, este evident că toţi aliaţii susţin combinarea măsurilor de descurajare şi apărare, în paralel cu deschiderea la dialog. În altă ordine de idei, România va continua să-şi menţină prezenţa în Afganistan şi anul viitor, a mai spus ministrul Comănescu. El a precizat, în acelaşi timp, că secretarul general al Alianţei a insistat pe nevoia ca mecanismele mai vechi de control reciproc NATO-Rusia în ce priveşte exerciţiile militare şi armamentul să fie menţinute, iar acestă declaraţie arată decizia aliaţilor de a nu renunţa la formate deja negociate chiar dacă se vehiculează şi formule noi.

Jens Stoltenberg s-a arătat, de asemenea, convins că noua administraţie americană susţine consolidarea relaţiei dintre NATO şi UE şi şi-a exprimat convingerea că Statele Unite vor rămâne angajate în legătura transatlantică, dar şi în NATO şi se vor ridica la înălţimea aşteptărilor în ce priveşte garantarea securităţii Europei.

Sursa: Radio România Internațional 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *