(foto) 11 țări cu cele mai bizare tradiții de Crăciun

15306096_348382465518549_5606946772610973696_n

Moldova este o țară cu tradiții frumoase de Crăciun, iar fiecare familie se străduie ca această sărbătoare să fie magică. Astfel, printre obiceiuri respectate de moldoveni se regăsesc bucatele alese pentru masa de sărbătoare, crăciuneii, tăiatul porcului și desigur colindatul. Iar, în funcție de localitate, sunt și alte tradiții. Însă, în unele țări tradițiile de Crăciun sunt un pic mai bizare și se diferă mult față de ale noastre. Noi am selectat câteva țări și tradițiile practicate, vă invităm să le descoperiți.

Austria

Dacă vă imaginați că cel mai rău lucru posibil este să fii pe lista neagră a lui Moş Crăciun, înseamnă că nu aţi auzit de Noaptea lui Krampus. Krampus este un fel de „frate geamăn malefic” al Moşului, care are drept ocupație pedepsirea copiilor care nu au fost cuminți. Pe 6 decembrie oamenii se îmbracă în cele mai înfricoșătoare costume şi aleargă pe stradă (de multe ori în stare de ebrietate) lovind cu bâte tot ce întâlnesc. Legenda lui Krampus îşi are originile în regiunile alpine şi este răspândită în Bavaria, Ungaria, Slovenia şi Austria.

austria

Cehia

În ajunul Crăciunului, fetele nemăritate apelează la o metodă de ghicit tradițională despre care cred că le va ajuta să-şi prevadă viaţa amoroasă pentru anul viitor. Iată ce se face: se stă cu spatele la uşă şi se aruncă un pantof peste umăr. Dacă acesta cade cu vârful spre uşă înseamnă măritiș. Dacă dimpotrivă, cade cu călcâiul spre uşă, urmează un alt an de singurătate.

cehia

Norvegia

O legendă spune că în noaptea de Crăciun ies la iveală tot felul de vrăjitoare şi spirite malefice, care caută mături pe care să zboare. Pentru a alunga vrăjitoarele, se ascund toate măturile iar uneori se mai trage un foc de armă pentru a le speria.

norvegia

Japonia

Pentru mulţi japonezi masa tradițională de Crăciun se rezumă la…Kentucky Fried Chicken (KFC). A devenit atât de populară, încât trebuie făcute rezervări din timp pentru a beneficia de fast-food.

japan-christmas-trees

Venezuela

În Caracas, credincioșii se duc la slujbă foarte de dimineața, în perioada dintre 16 şi 24 decembrie. Nu este atât de bizar pentru o populație majoritar catolică. Ceea ce este bizar în legătură cu asta este cum o fac: pe role. Străzile sunt blocate pentru mașini până la 8 dimineața şi copiii, în noaptea de dinainte, leagă un capăt de sfoară de degetul mare şi lasă celălalt capăt să atârne pe fereastră. Astfel, când trec patinatorii dimineața, le dau un impuls şi celorlalți.

venezuela

Ucraina

În Ucraina, pomul de Crăciun este decorat cu tot felul de ornamente, unele mai puţin tipice. De pildă, se ascund în brad un păianjen artificial şi o pânză, iar cel ce le găsește se spune că va avea noroc. O poveste din popor spune că o văduvă sărmana nu şi-a putut permite decorații costisitoare. S-a trezit în schimb într-o dimineața ca să constate că bradul fusese frumos împodobit cu pânza unui păianjen.

orthodox-christmas

Marea Britanie

Dacă sunteţi în Marea Britanie şi vreţi să vi se împlinească dorințele, nu trebuie decât să învârtiți în aluatul pentru budincă. Budinca tradițională se face din fructe uscate şi nuci, adesea îmbibate în brandy.

manchester-xmas-markets

Estonia

Estonienii sărbătoresc Jouloud, exact în aceeași perioadă cu Crăciunul, cu deosebiri foarte puține față de Crăciun dar aceștia se încăpățânează să susțină că nu este Crăciunul. Aceștia aduc acasă de la biserică în seara de Ajun un fir de pai, care simbolizează ieslea Domnului. Totodată, noaptea de Crăciun este prilejul artei de a ghici în viitor, deoarece estonienii cred ca în acea noapte se întorc morții din morminte.

maxresdefault

Finlanda

Finlandezii merg la cimitir cu flori și cântece pentru a-și onora morții.

christmas_market-1024x690

Letonia

Deși e Crăciunul, letonii nu prea îl pomenesc pe Iisus Hristos ci mai degrabă se preocupa de nașterea fiicei solare, Saules, Saule, Motule, Mate (este cunoscută sub mai multe denumiri). De asemenea, în această țară, Moșul este obligat să le dea daruri copiilor în cele 12 zile pana la Boboteaza.

riga

Țara Galilor

În noaptea de Crăciun, galii se înjură în versuri. Aceștia se prezintă la casele oamenilor cu iapa cenușie (Mari Lwys) și se înjură cu cei care se afla în case, în versuri. Insultele sunt însoțite de o iapă simbolizată de un craniu cabalin atașat de un băț, persoana care manevrează bățul fiind acoperită de cearceafuri albe.

castlesnow

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente