icon

Premierul Pavel Filip a solicitat elaborarea unui Plan de acţiuni privind reformarea ÎS „Calea Ferată din Moldova”

07-12-2016 16:20
2,692

Priorităţile de modernizare a infrastructurii transporturilor şi politicile de stat ce urmează a fi promovate de Guvern pe acest segment au fost discutate, astăzi, în cadrul unei şedinţe comune a reprezentanţilor administraţiei publice centrale şi a echipei de experţi ai instituţiilor financiare internaţionale. Reuniunea a fost prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip.

 

Unul dintre subiectele abordate s-a referit la reformarea Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM). În acest sens, reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor au informat despre evoluţiile privind  modernizarea infrastructurii feroviare din Republica Moldova, menţionând că în acest scop, urmează să fie valorificate resursele financiare oferite de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi programul Uniunii Europene „Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate”. Totodată, cu suportul companiei franceze EGIS, a fost elaborat un concept de reformare a întreprinderii, astfel încât aceasta să devină profitabilă şi atractivă pentru transportatorii naţionali şi internaţionali.

 

Premierul a solicitat autorităţilor responsabile să elaboreze, cât mai curând posibil, un Plan de acţiuni privind reformarea ÎS „Calea Ferată din Moldova”, unde să fie stabilite măsurile prioritare ce urmează a fi întreprinse. „Ne dorim ca infrastructura transportului feroviar să fie modernizată. Totodată, trebuie să avem un angajament clar privind implementarea acestei reforme, ca să înţelegem ce trebuie să facem pentru ca CFM să devină rentabilă, dar şi să avem certitudinea că investiţiile nu vor fi făcute în zadar”, a declarat Pavel Filip.

 

Participanţii la şedinţă au mai discutat despre priorităţile de formare şi distribuire a resurselor financiare din Fondul Rutier, divizarea clară a atribuţiilor privind întreţinerea drumurilor locale, precum şi implementarea Strategiei de siguranţă rutieră. În context, Premierul a atenţionat asupra necesităţii fortificării potenţialului uman şi a capacităţilor de asimilare a fondurilor externe existente în acest sens.

 

La finalul reuniunii au fost prezentate rezultatele obţinute în implementarea Acordului cu Uniunea Europeană privind spațiul aerian comun şi a proiectelor cu privire la dezvoltarea infrastructurii Republicii Moldova, dezvoltate cu suportul financiar al partenerilor externi.

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30