Actualitate

Curtea Supremă din Polonia refuză să redeschidă procedura de extrădare a cineastului Roman Polanski în Statele Unite

Decizia de respingere a recursului formulat de ministrul polonez al justiției, Zbigniew Ziobro, pune definitiv capăt procedurii de extrădare începute în 2014, la cererea justiției americane.

Roman Polanski, a fost judecat în 1977 în California, pe când avea 43 de ani, pentru violarea Samanthei Geimer, de 13 ani. După 42 de zile de închisoare și eliberarea pe cauțiune, cineastul, care pledase vinovat de "raporturi sexuale ilegale" cu o minoră, a fugit din Statele Unite înainte de anunțarea verdictului, în 1978, temându-se de o condamnare aspră. Din acel moment autoritățile americane au pornit în urmărirea sa.

Statele Unite ale Americii au solicitat extrădarea lui Polanski din Polonia după ce acesta și-a făcut o apariție proeminentă în Varșovia în 2014. Un tribunal districtual polonez din orașul Cracovia a respins cererea în octombrie anul trecut, iar procurorul general, funcție deținută de ministrul justiției, a făcut recurs la începutul acestui an cerând anularea verdictului.

"Curtea supremă … respinge cererea de anulare", a declarat judecătorul Michal Laskowski. "(Cererea) a fost considerată nefondată", citează Reuters.

Regizorul în vârstă de 83 de ani a câștigat un premiu Oscar pentru filmul ”The Pianist” (2002), un Glob de Aur pentru ”Chinatown” (1974) și mai multe alte premii cinematografice. El nu a fost prezent la ceremonia de premiere atunci când a fost recompensat cu mult râvnitul Oscar, tocmai pentru că fugea de justiția americană. Prezentatorul Harrison Ford a acceptat premiul în numele său. 

agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *