Linkuri accesibilitate

In memoriam Tudor Braga (1948-2016)


În anii 1990.
În anii 1990.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct

Cunoscutul critic de artă moldovean Tudor Braga s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 68 de ani, în urma unei maladii cu care a luptat în ultima jumătate de an. Cine a fost și cum a influențat spațiul cultural din Republica Moldova aflați de la Natalia Sergheev.

Tudor Braga va rămâne în istoria culturală a țării în primul rând în calitate de critic de artă exigent și cercetător al creațiilor populare. Născut la 13 iunie 1948, în raionul Șoldănești, Braga s-a lansat în pictură după ce a absolvit Colegiul de Arte Plastice Alexandru Plămădeală din Chișinău, în 1969. Și-a urmat studiile postuniversitare la Moscova, în 1988.

Lucrarea de căpătâi a carierei lui Tudor Braga a fost colecția de albume-catalog „Maeștri basarabeni din secolul XX”. Proiectul i-a adus Premiul Național în 2015, distincție de stat acordată mai multor personalități remarcabile moldovene, printre care soprana Valentina Naforniţă, dirijorul Nicolae Botgros și scriitorul Emilian Galaicu-Păun.

Iată ce spune președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova Dumitru Bolboceanu, coleg de breaslă și prieten cu Tudor Braga.

„Ce mi-a plăcut la el de la prima întâlnire era un suflet deschis, era un critic de artă mai puțin obișnuit. Or, Tudor Braga era mereu deschis, era alături de noi. El cunoștea artistul plastic nu numai prin opera lui, dar și prin acele emoții, prin trăirile artistului. Chiar cunoștea și unele lucruri pe care însăși artistul nu le știa despre sine.”

Tudor Braga este cel care a sugerat lărgirea Aleii Clasicilor din centrul Chișinăului, care s-a îmbogățit cu busturile lui Lucian Blaga, Tudor Arghezi și Mircea Eliade, printre alții.

În perioada sovietică, monumentul lui Ștefan cel Mare de pe bulevardul care-i poartă numele, a fost mutat în spatele arborilor. Datorită eforturilor lui Tudor Braga, statuia a fost readusă la vedere și pusă la intrarea în parcul din centrul capitalei, după cum a fost gândită de sculptorul Alexandru Plămădeală, a spus ministra Culturii, Monica Babuc:

„Tudor Braga a fost cel care mulți ani la rând a lucrat pentru documentarea și înregistrarea patrimoniului cultural național în perioada activității sale la Academia de Științe, iar apoi în calitate de director al direcției Patrimoniu a ministerului Culturii. Tudor Braga este în amintirea multor oameni care au fost descoperiți la vârste foarte fragede și tinere în calitate de talente promițătoare în arte plastice.”

Tudor Braga a mai pus începuturile expoziției-concurs „NOI: Tineretul Creator” care are menirea să ofere sprijin artiștilor moldoveni începători. Una dintre participantele la proiect a fost Olesea Enache. Pictorița spune că susținerea lui Tudor Braga a motivat-o să-și continue drumul în arta plastică.

„Tocmai Tudor Braga era cel care a venit pentru prima oară la expoziția mea personală. Când am adus prima dată lucrarea - eram încă studentă, evident - mi-a zis: „Tu încă poți să mai aduci lucrări la sală”. Știți, asta m-a motivat. Când ne făcea deschiderile expozițiilor, ne mai spunea lucruri noi... Pentru noi, tinerii artiști, era un lucru foarte bun de învățătură.”

Astăzi, sicriul a fost adus la Centrul Expozițional Constantin Brâncuși, unde Tudor Braga a fost director timp de mai mulți ani. El va fi înmormântat miercuri, în satul natal Răspopeni, din raionul Șoldănești.

Previous Next

XS
SM
MD
LG