Actualitate

Prima evaluare a Programului FMI cu Republica Moldova va fi făcută în februarie 2017

Reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Armine Khachatryan, precizează într-un comunicat difuzat astăzi că ”o echipă de experţi ai FMI, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, s-a aflat în vizită la Chișinău în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie, pentru a discuta elaborarea bugetului pentru anul 2017 și subiectele legate de sectorul financiar”.

La finele vizitei, Vladkova-Hollar a declarat că “misiunea a avut discuții productive cu autoritățile Republicii Moldova. Am ajuns la o înțelegere cu privire la măsurile ce țin de bugetul pentru anul 2017, care urmează a fi aprobat pînă la finele anului curent. Eforturile de reabilitare a sectorului financiar continuă, constituind un element necesar pentru crearea premiselor pentru relansarea creșterii volumului creditării în economie”.

Personalul FMI urmează să evalueze progresul atins în promovarea politicilor și onorarea obligațiilor asumate de autorități în contextul programului susținut prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă). Prima evaluare a programului este planificată pentru luna februarie a anului 2017, a mai menționat șefa misiunii FMI.

Consiliul de Directori Executivi al FMI a aprobat, pe 7 noiembrie, un acord pe trei ani cu Republica Moldova, finanțat prin două instrumente de creditare – Mecanismul de finanţare extinsă și Mecanismul extins de creditare, care au ca scop susținerea programului de reforme economice și financiare ale statului. Astfel, Republica Moldova a obținut acces la o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (178,7 milioane de dolari SUA). Prima tranșă în sumă de 35,9 milioane de dolari a fost acordată imediat după aprobarea acordului. 

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *