Un tânăr din Floreşti, reţinut! A luptat ca mercenar de partea extremiştilor din Ucraina

Un tânăr de 22 de ani din raionul Floreşti a fost reţinut, la finele săptămânii trecute, de Procuratura municipiului Chişinău şi ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate, pentru că a luptat în calitate de mercenar de partea entităţilor separatist-extremiste din Ucraina.

Pocurorii i-au înaintat învinuirea pentru activitatea mercenarilor. Fiind audiat de procurori, acesta şi-a recunoscut integral vinovăţia.

La demersul procurorilor, pe numele învinuitului a fost eliberat mandat de arestare pentru 30 de zile, iar dacă va fi recunoscut vinovat de cele incriminate, el riscă până la 7 ani închisoare.

Organele de drept ale Republicii Moldova, de comun cu partenerii externi, continuă măsurile de prevenire şi contracarare a activităţii de mercenariat şi întreprinde acţiuni pentru identificarea şi reţinerea persoanelor care atentează la securitatea naţională şi regională.

Deşi activitatea de mercenariat este un fenomen relativ nou pentru Republica Moldova, tot mai mulţi conaţionali sunt suspectaţi de implicare în asemenea ilegalităţi.

În această ordine de idei, SIS atenţionează cetăţenii asupra gravităţii şi pericolului participării în conflicte armate, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orânduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.