Nume
Parola
Vizualizări: 4545
Proiectul "Special, nu diferit" a ajuns la final
Bălți, 4 Decembrie 2016 — “Special not different” a fost un schimb de tineri internațional care a implicat organizații și participanți din țările participante la program (România și Spania) și dintr-o țară parteneră din vecinatatea UE – Republica Moldova.

Organizațiile participante au fost Asociația Creștin-Umanitară Slujirea Vieții din România, alături de partenerii săi Caroma Nord (Republica Moldova) și ASOCIACION BUILDING BRIDGES, (Spania).

Participanți au fost 24 de tineri din mediul rural și urban, unii cu oportunități reduse, cu vârsta cuprinsă între 15 – 30 ani.

Locul de desfășurare: Judetul Iași, România.

Metodele de educație non-formale folosite au fost interactive și participative, implicandu-i permanent pe tinerii participanți: jocuri de cunoaștere, workshop-uri, lucru în echipă, prezentări interactive, muzică, dansuri și mâncare tradițională, vizite de documentare, învațarea prin experiență practică, teambuilding, discuții facilitate de grup.

Scopul acestui schimb multilateral a fost de a oferi participanților oportunitatea de a experimenta, împărtăși și învăța împreună despre antreprenoriat și despre valorile Uniunii Europene.

Obiective specifice
O1 – Dezvoltarea și încurajarea solidarității și toleranței între tineri, în special pentru a consolida coeziunea socială în UE.
O2 – Oferirea tinerilor de informații concrete și spațiu pentru schimb de idei legate de antreprenoriatul rural;
O3 - Conștientizarea de către participanți a oportunităților reale pe care le oferă mediul rural;
O4 - Încurajarea participanților să dezvolte idei antreprenoriale prin implicarea tinerilor cu oportunități reduse.

Activitățile schimbului de tineret s-au desfășurat pe durata a 7 zile (inclusiv zilele de călătorie) în perioada 23 – 29 iulie 2016 și au fost implementate prin metode de educație non-formală.
Prin activitățile de proiect s-a urmărit: creșterea implicării tinerilor în comunitățile din care provin, schimbul creativ de cunoștințe și experiențe, descoperirea unor idei concrete de antreprenoriat rural, dezvoltarea de competențe în realizarea unor planuri de afaceri, îmbunătățirea competențelor lingvistice și implicit mărirea șanselor de participare la alte proiecte europene.

Principalele activitati au fost:
1. Cunoașterea participanților
2. Seri interculturale
3. Workshop: Uniunea Europeana – valori comune ale libertății, toleranță și respectarea drepturilor omului
4. Întâlnire cu reprezentanții autorităților locale/ Întâlnire a tinerilor cu un senator
5. Antreprenoriatul rural la îndemana tinerilor
6. Oportunități de afaceri în mediul rural
7. Descoperirea și experimentarea diferitelor tipuri de afaceri specifice mediului rural
8. Planul de afacere
9. Diseminarea rezultatelor proiectului (pagina de facebook a proiectului, realizarea a 24 de sesiuni de diseminare în perioada de follow-up).

În urma implementării proiectului la nivelul participanților au fost obținute următoarele rezultate: dezvoltarea nivelului de cunoștințe și creativitate în domeniul antreprenoriatului rural, conștientizarea potențialului real pe care îl oferă mediul rural și dezvoltarea atitudinii de toleranță, întelegere și acceptare a diferențelor într-un context internaţional, schimbul intercultural, schimbul de valori naționale, dar, mai ales, schimbul de idei și de experiență între participanți.

Cuantificând, putem menționa că la finalul proiectului avem următoarele rezultate:
- 6 planuri de afaceri realizate de către participanți în timpul activităților;
- 1 pagina facebook a proiectului cu detalii privind scopul, obiectivele și rezultatele proiectului și poze realizate în timpul activităților - https://www.facebook.com/specialnotdifferent;
- peste 500 de vizualizări pe pagina facebook a proiectului;
- 24 de distribuiri a paginei facebook a proiectului;
- informarea a peste 10 000 de persoane din România, Republica Moldova, Spania - țările din care sunt participanții – privind rezultatele proiectului și realizarea vizibilitatii Programului Erasmus+ (prin pagina facebook);
- 24 de sesiuni de informare a tinerilor marginalizați din comunitățile de origine ale participanților la mobilitate din România, Republica Moldova, Spania (licee, școli, universități, colegi), despre proiect și rezultatele inregistrate, precum și despre oportunitățile Programului Erasmus+
- 500 de calendare de birou 2017 prin care se va realiza activitatea de diseminare a rezultatelor proiectului și de vizibilitate a programului Erasmus+;
- 1 parteneriat.

Proiectul a oferit spațiu participanților pentru a-și dezvolta propriile proiecte și initiative și va consolida cooperarea între partneri, astfel încat, prin programul Erasmus+ să fie dezvoltate noi activități.

Participantii au primit Youthpass, certificatul european pentru tineri, care atestă competențele dobândite în Special not different.

Informații suplimentare puteti obține la adresa de e-mail: slujirea_vietii@yahoo.com, persoana de contact Daniela Cadar, coordonator de proiect.