Dumitru Coniuc povesteşte că în 2010, reprezentanţii Uniunii Artiştilor Plastici din Chişinău au trimis o scrisoare către autorităţile locale ca să-i pună la dispoziţie un spaţiu pentru a deschide un atelier de creaţie. Astfel, fostul primar i-a oferit o sală în Casa de Cultură, iar trei ani mai târziu, plasticianul a început să-i înveţe şi pe câţiva copii din sat să picteze. Acum două săptămâni însă a aflat cu stupoare că trebuie să elibereze această încăpere.

Dumitru Coniuc este de părere că, în acest mod, primarul localităţii se răzbună pe el pentru faptul că la alegerile prezidenţiale a susţinut candidatul comun al forţelor antioligarhice, Maia Sandu.

Mai mult, artistul plastic susţine că a fost agresat fizic de oamenii din anturajul alesului local, Angela Cazac, chiar în incinta primăriei, aşa că a depus o plângere la poliţie.

Una dintre bunicile copiilor care frecventează orele de artă plastică s-a arătat indignată de gestul autorităţilor locale.

La un moment dat, lângă Casa de Cultură şi-a făcut apariţia directorul instituţiei, care ne-a permis să mergem în atelier. A respins însă acuzaţiile precum că l-ar fi agresat pe Dumitru Coniuc.

Primarul localităţii nu a fost de găsit la locul de muncă, iar contabilul şef a negat acuzaţiile şi a declarat că autorităţile acţionează conform legii.

Contactat ulterior, primarul localităţii, Angela Cazac, care este membru PD, a declarat că nu există nicio răfuială politică.

Oligarhul Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile. Artistul plastic, Dumitru Coniuc susţine că va deschide un atelier de creaţie la domiciliu, întrucât este de părere că presiunile la adresa sa nu vor înceta. Ofiţerul de presă al Inspectoratului de Poliţie Orhei a declarat că a fost pornită o anchetă pentru a elucida circumstanţele acestui caz.