Potrivit datelor statistice oferite de Inspectoratul General de Poliţie, în perioada ianuarie - octombrie curent, copiii au comis 765 de crime. Printre infracţiunile săvârşite de minori se numără şi trei omoruri. În evidenţă încă nu a fost inclus cazul terifiant de la Străşeni.

Cel mai des, totuşi, în 2016, copiii au comis furturi şi jafuri. Şi deşi numărul infracţiunilor săvârşite de minori s-a micşorat în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de cealaltă parte au fost înregistrate mai multe crime comise în stare de ebrietate şi în grup. Iar cel mai frecvent, în acţiuni ilegale au fost implicaţi adolescenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani.

În primul rând, copiii-problemă au nevoie de grija părinţilor, iar lipsa acesteia este şi unul dintre motivele pentru care minorii ajung să comită crime. Apoi şcoala ar trebui să vegheze asupra acestor elevi, iar în cele din urmă, poliţia ar trebui să-i ia în evidenţă. Cazul de la Străşeni a demonstrat că statul eşuează în a-şi îndeplini misiunea, spun specialiştii.

Şi responsabili din cadrul Ministerului Educaţiei se laudă cu lecţii tematice în care elevii, dar şi profesorii, sunt instruiţi în a gestiona situaţii în care copiii îşi manifestă violenţa.

Cu mecanisme învechite, cu greu vom obţine rezultate în combaterea fenomenului de delincvenţă juvenilă, spun specialiştii.

Acum câteva zile, cadavrul unei fete de 14 ani a fost descoperit într-o casă părăsită din centrul oraşului Străşeni. Patru adolescenţi ar fi implicaţi în această crimă. Este vorba despre prietenii fetei care au între 13 şi 17 ani. Unul dintre ei a fugit în România. Toţi şi-au recunoscut vina şi riscă până la 20 de ani de puşcărie.