Rectorul UTM, Viorel Bostan, candidează pentru un premiu de renume în domeniul matematicii şi informaticii

v-bostan_cand-la-premiul-sibirschi_1-1-1030×685
Foto: utm.md

Rectorul UTM candidează pentru decernarea Premiului Organizaţiei Obşteşti „Academicianul Constantin Sibirschi” cu lucrarea „Modele matematice în inginerie: Probleme de contact; Modelări și simulări numerice în aero-hidrodinamică”.

Potrivit site-ului universității, prezentarea a rezumat cele mai importante rezultate ale cercetărilor efectuate de autor în ultimii ani, începând cu Universitatea București, unde s-a format ca matematician (științe fundamentale), după care și-a aprofundat studiul în domeniul matematicii aplicate, urmând doctoratul în matematica aplicată și computațională la University of Iowa (SUA), ulterior axându-și cercetările pe aplicațiile matematicii în tehnică (inginerie) – la Universitatea Tehnică a Moldovei, catedrele Bazele proiectării mașinilor, Matematică și Automatică și tehnologii informaționale.

Savantul și-a axat prezentarea pe trei abordări principale: teoretică, experimentală, dar și computațională, ultima fiind, în opinia sa, „un al treilea pilon al cercetării științifice”, care se datorează dezvoltării tehnicii de calcul, progresului în domeniul științei calculatoarelor, oferind posibilitatea de a investiga probleme inginerești, a căror abordare practică este prea costisitoare sau uneori imposibilă.

Competitorul a prezentat și două monografii voluminoase (una – unic autor, în volum de 456 pag., și a doua – monografie colectivă elaborată împreună cu conducătorul de doctorat din SUA Weimin Han și publicată la prestigioasă editură SPRINGER din Germania, în volum de 83 pag.), în care și-au găsit reflectare cele mai importante aspecte ale cercetărilor științifice efectuate.

Membrii Seminarului Societății de Matematică au votat în unanimitate candidatura tânărului savant Viorel Bostan la concursul pentru decernarea prestigiosului premiu „Academicianul Constantin Sibirschi”.

Organizaţia Obştească „Academicianul Constantin Sibirschi”, constituită în 1999 la iniţiativa omului de afaceri din SUA, dr. Valeriu Sibirschi, are drept scop stimularea cercetărilor în domeniul matematicii şi informaticii. Până în prezent de Premiul „Academicianul Constantin Sibirschi” s-au bucurat 17 savanţi, care au obţinut rezultate remarcabile în domeniul matematicii şi informaticii – 14 din RM şi 3 de peste hotare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente