Linkuri accesibilitate

„E un mit că tinerii moldoveni sunt mai dezinteresați de politică decât populația adultă”


Sondaj CBS-AXA.

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00
Link direct

Un studiu publicat sub egida ministerul educației de la Cișinău sugerează că tinerii moldoveni ar fi mult mai preocupați de viața societății decât se crede în mod obișnuit. Studiul, realizat sub egida OECD cu finanțare de la Uniunea Europeană, mai arată că mulți dintre ei vor să integreze în viața societății nu acasă, ci peste hotare. Are detalii Tatiana Ețco:

În Republica Moldova, trei din patru tineri sunt afectați de migrație pentru că au cel puțin o persoană apropiată plecată peste hotare.

Unul din cinci tineri vor să plece la muncă în străinătate în următoarele șase luni, iar pe termen lung, tinerii sunt cei care vor resimți impactul negativ al migrației.

Acestea sînt cîteva din concluziile sondajulului „Tânăr în Moldova 2016”, care prezintă date despre opiniile tinerilor cu vârsta între 14 și 29 de ani privind problemele, valorile și aspirațiile lor.

O altă idee e că tinerii au aceleași temeri ca restul populației. Fiecare al doilea dintre cei chestionați eîngrijorat în primul rând de problemele economice, cum ar fi salariile, sărăcia, urmate de problemele legate de lipsa locurilor de muncă și de corupție.

Vasile Cantarji, expert la Centrul de Investigații sociologice și Marketing CBS-AXA, susține că cifrele din sondaj distrug mai multe mituri despre tineri.

Vasile Cantarji: „Acest studiu vine de fapt să combată anumite percepții eronate despre tineri. Studiul arată că e un mit că tinerii sunt mai dezinteresați de politică decât populația adultă. Rezultatele cercetării pe tineri dacă comparăm cu populația generală nu avem diferențe majore. Concluzia ar fi că tinerii la fel ca și persoanele de vârstă medie și înaintată sunt dezinteresați și dezamăgiți de politică. La fel, se consideră că tinerii ar fi cel mai des afectați de șomaj. Peste 40 la sută sunt angajați în câmpul muncii, ceea ce este perfect comparabil cu indicatorii per populația generală."

Sociologul Vasile Cantarji mai spune că una dintre problemele grave care reiese din acest sondaj ar fi legată de sănătatea tinerilor.

Unul din patru tineri fumează. Practic, fiecare al doilea băiat, în cazul fetelor incidența fiind mult mai mică.

De asemenea, fiecare al doilea tânăr a consumat băuturi alcoolice în decursul ultimului an. Victor Zubcu, Ministrul Tineretului şi Sportului, a declarat că odată cu publicarea acestui studiu se cere și revizuirea politicilor și a acțiunilor autorităților în domeniul tineretului.

Victor Zubcu: ,,Un segment care este foarte dinamic, care se află permanent în schimbare și în care gama sau paleta provocărilor este una enormă. Zona rurală este cea care suferă cel mai mult. Zona noastră cea mai vulnerabilă este segmentul în care tinerii nu au educație, deci problemele se înmulțesc și cresc substanțial pe aces segment. Insuficiențele economice afectează în primul rând tinerii. Ministerul, la momentul actual, generează o gamă de proiecte, dar proiectele, trebuie să recunoaștem, sunt insuficiente. Trebuie să vedem cun intervenim și cum unim, ca autorități publice centrale, intervenția noastră pentru ca să avem o eficiență mai mare în acest sens”.

Sondajul „Tânăr în Moldova 2016” mai arată că doar opt la sută dintre tineri sunt mulțumiți cu democrația în Republica Moldova. Această cifră ar trebui să îngrijoreze guvernanții.

Studiul sociologic ea fost publicat în cadrul unui proiect al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) cu finanțarea Uniunii Europeane, iar Moldova este una dintre cele zece țări beneficiare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG