Actualitate

Problemele domeniului mediatic, discutate la Forumul mass-media

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, a menţionat că pentru soluţionarea problemelor din domeniu trebuie să existe deschidere din partea autorităţilor în primul rând . Potrivit lui, în Moldova funcţionează prost politicile publice care ar trebui să stimuleze dezvoltarea presei. Priorităţile fixate în rezoluţia Forumului mass-media din 2015 au fost realizate într-o măsură foarte mică.

Expertul media a mai menţionat că este nevoie de intervenţie în cadrul regulator al domeniului media, dar şi de intervenţie la nivelul comunităţii jurnalistice, discuţii despre calitatea produsului jurnalistic. „Campania electorală a scos la iveală cele mai urâte practici de manipulare informaţională prin intermediul mass-mediei în interes politic şi electoral”, a spus directorul executiv al API.

Şi fenomenul autocenzurii s-a accentuat. Au devenit mai pronunţate provocările la care sunt expuşi jurnaliştii. „Chiar dacă ţara aparent merge pe calea democratizării, totuşi dependenţa cvasitotală a principalelor canale media de proprietarii care sunt politicieni sau persoane cu puternice afilieri politice, lipsa unui climat de concurenţă loială şi onestă pe o piaţă media mică şi foarte concentrată, barierele tot mai dese în accesarea informaţiei de interes public – iată doar câteva din marile probleme ale jurnalismului moldovenesc”, a spus Petru Macovei.

Preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Vladimir Hotineanu, prezent la eveniment, a menţionat că pentru dezvoltarea domeniului responsabilitatea trebuie să fie plasată atât pe umerii mass-media, cât şi ai Parlamentului. „Vreau să vă confirm că din agenda şi din foaia de parcurs a forumului mass-media din 2015 multe lucruri au fost realizate, avem doar câteva momente care au rămas în curs de realizare”, a spus Vladimir Hotineanu.

Membra Consiliului de Presă, Ludmila Andronic, a menţionat că mass-media a căzut într-o plasă care o face să oscileze între discreditare şi autodiscreditare, între distrugere şi autodistrugere. Potrivit ei, mass-media, pe de o parte, este un instrument foarte important, fără de care o societate modernă, democratică este nefuncţională. Pe de altă parte, este o afacere de succes. În acest sens, Ludmila Andronic susţine că este absolut imperativ ca o ţară care se doreşte să meargă în direcţia democratică, aşa cum este Republica Moldova, să aibă cel puţin o strategie naţională în acest sens. 

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *