Bilanțul legii antifumat, după jumătate de an: Numărul fumătorilor rămâne același

poză simbol
Foto: Antena 1

La jumătate de an de la intrarea în vigoare a așa-numitei legi antifumat, datele statistice arată că aceasta nu și-a atins scopul – reducerea numărului de fumători, iar un șir de prevederi ale acesteia pur și simplu nu pot fi implementate, astfel că rămân doar pe hârtie.

Noua lege încalcă drepturile de consumatori aifumătorilor a unui produs legal, în plus, creează probleme suplimentare localurilor. „Este dreptul fiecărui om să aleagă dacă fumează sau nu. Legea interzice fumatul, dar nu este clar unde se permite fumatul. Astfel legea practic impune fumătorul să o încalce”, a declarat în carul unei emisiuni la postul de televiziune Canal2, jurista Inga Albu, citat de moldova.org.

Ea a menționat că pur și simplu unele prevederi ale legii nu sunt respectate. Iar acestea nu sunt respectate pentru că sau nu sunt înțelese de populație, sau nu pot fi realizate.  „Când legea nu este completă și clară, este neînțeleasă. Există riscul că oamenii nici nu cunosc legislația. Majoritatea cetățenilor nu o înțeleg”, a menționat jurista.

Singura realizare a acestei legi a fost că a majorat amenzile din contul cetățenilor și al localurilor. „Faptul că adoptăm o lege imperfectă nu înseamnă că scopul statului a fost atins”, a adăugat Inga Albu.

Cetățenii își doresc să nu încalce legea, că nu-i deranjeze pe alții când fumează dar nu o pot face. Pentru că statul a prevăzut doar restricții, nu și soluții. „Atâta timp cât avem un produs legal comercializat pe piață, există și consumatori. Legea prevede un șir întreg de spații și locuri unde este interzis fumatul, dar nu și unde este permis”, a menționat în aceeași emisiune reprezentantul Asociației Fumătorilor Responsabili, Artiom Ursoi.

În plus, localurile sunt puse într-o situație dificilă. Nu este clar unde este permis fumatul și unde nu, nu este clar cum trebuie să arate asemenea spații, unde să fie amplasate. De asemenea, prevederea cu „10 metri” este absolut neclară. Polițiștii nu sunt instruiți: „unii te amendează dacă fumezi pe stradă, alții cer un foc”, a comentat Ursoi.

Ambii protagoniști ai emisiunii au concluzionat că până la urmă, toate datele statistice arată că în jumătate de an numărul fumătorilor nu a scăzut, ceea ce demonstrează că scopul legii nu a fost atins. Psihologii spun că pentru ca oamenii să se lase de acest viciu, autoritățile ar trebui să implementeze un program gratuit de combatere a fumatului. Astfel, o lege contradictorie, în niciun caz nu poate rezolva o problemă a societății.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente