Nicolae Timofti a fost ridicat în Grad de Colan de către Klaus Iohannis

h

Nicolae Timofti a fost decorat cu cea mai înaltă distincție oferită de statul român – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan. Președintele României, Klaus Iohannis a semnat un decret în acest sens.

Potrivit unui comunicat al Preșidenției Române, ordinul i-a fost conferit „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală avută la dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre România şi Republica Moldova, pentru susținerea parcursului democratic și european al țării sale, Președintele României, domnul Klaus Iohannis”.

Ordinul național „Steaua României” este cel mai vechi ordin național; a fost creat în 1864 de Cuza Vodă și a fost acordat în acea perioadă într-un număr redus. După proclamarea independenței (1877), Carol I înființează acest ordin prin legea votată în 10 mai 1877. A fost abrogat în 1948 și reînființat în decembrie 1998.Au fost stabilite 5 grade pentru acest ordin: cavaleri, ofițeri, comandanți (comandori), mari ofițeri, mari cruci. Ordinul Steaua României este cea mai înaltă distincție oferită de statul român.

Ce este Gradul de Colan

Gradul de Colan este compus dintr-un lanț lung de 840 mm și însemnul gradului. Lanțul cuprinde șase cartușe, reprezentând fiecare stema ștanțată a României, și șase însemne ale ordinului, emailate albastru, prinse între ele prin lanțuri duble, cu zale pătrate. Stema României ștanțată are înălțimea de 25 mm, iar crucea ordinului are diametrul de 25 mm. Nu există modele diferite pentru civili, militari și de război. Metalul din care este confecționat gradul de Colan este argint cu titlu de 900 %o și este aurit. Colanul se poartă petrecut după gât, deasupra îmbrăcăminții.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente