Actualitate

Omul săptămânii, Zinaida Julea, interpretă de muzică populară

Studiile le-a efectuat la Școala medie de muzică „Ștefan Neaga” (1973-1977) cu Vladimir Achimov (dirijat coral) și la Institutul de Arte (1988-1993) din Chișinău cu Vasile Stratulat (regie manifestări culturale).

La vârsta de 17 ani, Zinaida Julea este invitată de către maestrul Serghei Lunchevici, în calitate de solistă, în Orchestra de muzică populară „Fluieraș” a Filarmonicii din Chișinău, unde a activat până în 1991. Cu această formație a efectuat mai multe turnee peste hotare, cutreierând aproape toate continentele.

Timp de câțiva ani este angajată a Orchestrei de muzica populară „Mugurel”, dirijor Ion Dascăl. Apoi evoluează în cadrul mai multor spectacole cu Orchestra de muzică populară „Lăutarii”, sub bagheta maestrului Nicolae BotgrosÎn 1976 îi este conferit titlul de Artist Emerit, iar în 1985 – cel de Artistă a Poporului. În 1993, i se conferă medalia „Meritul civic”, iar în 1997 – Ordinul Republicii.

La „Fluieraș”, vedeta l-a cunoscut pe clarinetistul Simion Brânzilă, cel care ulterior avea să-i devină soț și cu care are împreună o fiică, pe Zinuța. Fiica vedetei de muzica populară Zinaida Julea, a ales și ea muzica drept mod de a se realiza în viață. În prezent, Zinaida Julea este solistă a Orchestrei Municipale condusă de frații Vasile și Vitalie Advahov.

Interpreta a cântat în ansamblu cu mari artiști precum Nicolae Sulac, Serghei Lunchevici, V. Copacinschi, I. Dascal, T. Ciobanu, Gh. Eșanu, A. Botoșanu, P. Zaharia, S. Branzila etc.

Cu ocazia zilei de naștere echipa ziarului TIMPUL îi urează La Mulți Ani, multă inspirație pentru alte cântece frumoase, multă sănătate pentru menținerea în ascensiune a talentului său.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *