Linkuri accesibilitate

Firma Carrier din Indianapolis și politica socială anunțată de Donald Trump


Unul din produsele firmei din Indianapolis
Unul din produsele firmei din Indianapolis

Ceea ce s-a făcut pentru Carrier deschide o cutie a Pandorei, alte firme ar putea șantaja autoritătile pentru a obține avantaje.

Nici nu a ajuns inca presedinte al Statelor Unite si Donald Trump a salvat de-acum joburile a 1,000 de americani. Este aceasta formulare atit de simpla, clara si adevarata precum pare? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

In campania electorala, omul de afaceri Donald Trump a spus ca joburile americanilor vor beneficia de pe urma calitatilor sale de negociator. Acum, cind este presedinte ales, Trump a facut - cel putin aparent pentru că se stiu putine detalii - dovada acestor talente, cind a convins firma Carrier din Indianapolis sa nu mute fabrica de dispozitive de aer conditionat in Mexic, ceea ce ar fi eliminat cel putin 1,000 de locuri de munca.

Trump si Pence se vor afla astazi la Indianapolis pentru a marca evenimentul. Ceea ce se stie despre intelegere, deocamdata este ca firma a primit compensatii din partea statului Indiana, unde guvernator este vice-presedintele ales, Mike Pence. Nu se stie ce fel de compensatii, se pare ca avantaje fiscale. Se mai stie si ca compania mama are contracte militare cu statul american, deci si acesta ar fi putut deveni un instrument, mai mult sau mai putin direct de influentare a deciziei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct

In primul rind trebuie spus ca cele intimplate nu reprezinta o premieră in America, statele incearca din greu si ofera ce pot firmelor pentru a se muta acolo sau a ramine. Este de fapt o practica pe care Donald Trump a criticat-o in campanie, cind s-a referit nu la reduceri de impozite ci la imprumuturi de stat, fara dobinda, pentru acelasi scop. Fireste ca mesajul simbolic transmis de presedintele ales ii este folositor, el ilustreaza ceea ce sprijinitorii sai cred si anume ca le va reprezenta interesele la Casa Alba. Si daca isi va tine promisiunea, asta este bine.

Problema este insa ca ceea ce s-a facut pentru Carrier deschide o cutie a Pandorei, alte firme ar putea santaja autoritatile pentru a obtine avantaje. Subventionarea afacerilor este o practica pe care Statele Unite o critica, in relatia cu alte tari, cum ar fi China. Fapt este ca ceea ce s-a facut cu Carrier nu este un model de politica, ceea ce trebuie sa urmeze este intre altele ceea ce Trump a promis in campanie si anume reducerea impozitelor pentru a convinge firme americane sa repatrieze profit obtinut in strainatate. La asta se pot adauga negocieri comerciale si politici de natura sa ajute firme care produc in America. Fapt este ca situatii ca cea de la Carrier nu vor putea fi rezolvate, una cite una, de catre presedintele Statelor Unite.

XS
SM
MD
LG