Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Magistrații au prelungit cu încă…

Magistrații au prelungit cu încă 30 de zile mandatul de arest pe numele lui Andrei Pântea

Magistrații Judecătoriei Rîșcani au prelungit cu încă 30 de zile mandatul de arest pe numele lui Andrei Pântea, fostul prim-adjunct al Procurorului General.

Amintim că, la trei ani de la comi­te­rea fap­tei, Pro­cu­ra­tu­ra Anti­co­ru­pţie l-a reţi­nut, în dimi­nea­ţa zilei de marţi, 11 octom­brie, pe Andrei Pân­tea, fost prim-adjunct al pro­cu­ro­ru­lui gene­ral. Pro­cu­ro­rii au con­sta­tat în acţiu­ni­le ex-procurorului „depă­şi­rea atri­bu­ţi­i­lor de ser­vi­ciu”, după ce Pân­tea a dis­pus tri­mi­te­rea dosa­re­lor pena­le de pe nume­le „hoţu­lui în lege” Gri­go­re Cara­ma­lac, des­chi­se în R. Mol­do­va, în adre­sa orga­ne­lor de drept din Fede­ra­ţia Rusă, care, în febru­a­rie 2015, le-au cla­sat. Andrei Pân­tea nu este însă sin­gu­rul pro­cu­ror care a par­ti­ci­pat la sal­va­rea lui Cara­ma­lac.

ZdG a fost pri­ma insti­tu­ţie de pre­să care a scris, în ianu­a­rie 2014, des­pre fap­tul că prin sem­nă­tu­ra lui Andrei Pân­tea, pe atun­ci prim-adjunct al pro­cu­ro­ru­lui gene­ral, s-a dis­pus tri­mi­te­rea dosa­re­lor pena­le pe care „hoţul în lege” Gri­go­re Cara­ma­lac le avea în R. Mol­do­va, în adre­sa Pro­cu­ra­tu­rii Gene­ra­le a Fede­ra­ţi­ei Ruse. Menţio­nam atun­ci că cele două dosa­re pena­le, des­chi­se la Chi­şi­nău pen­tru şan­taj, ban­di­tism şi orga­ni­za­re a unor ten­ta­ti­ve de omor la coman­dă, coma­sa­te ulte­ri­or în cadrul unei sin­gu­re cau­ze, au fost tri­mi­se în Rusia în iulie 2013, prin inter­me­di­ul Minis­te­ru­lui Afa­ce­ri­lor Exter­ne şi Inte­gră­rii Euro­pe­ne, după ce toa­te acte­le fuse­se­ră tra­du­se în lim­ba rusă.