(foto) Ioana Buciuceanu, voluntară în Slovacia: „Devii mai bun atunci când ai alături de tine oameni și mai buni”

io8

Ioana Buciuceanu este elevă în ultimul an la Colegiul Național de Comerț al ASEM, dar deja se poate mândri cu o experiență de voluntariat internațională. Tânăra a petrecut șase săptămâni de vară în Slovacia și a făcut parte din echipa proiectului Educate Slovakia Camp. Sarcinile ei au fost de a preda limba engleză și de a organiza diferite activități educativ-distractive pentru copiii de acolo.

„Echipa diversă de internaționali și limba străină folosită ca mijloc de comunicare au fost printre motivele care au stat la baza implicării mele în proiectul din Slovacia”, a mărturisit tânăra. A plecat prin programul oferit de AIESEC. „Această platformă pentru tineret îți oferă posibilitatea să alegi proiectul pe care îl dorești și care te caracterizează cel mai bine. La început am avut un interviu cu AIESEC local din Chișinău, după care a urmat alegerea programului potrivit și respectiv interviul cu reprezentanții AIESEC din acea țară”, explică Ioana pașii pe care i-a făcut până a ajunge în Slovacia.

 

io5

A plecat cu dorința de a-și depăși unele frici și limite, dar și a se autodezvolta. „Pot spune clar și răspicat că experiența mea din Slovacia a fost cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat până acum. Aceasta și-a pus puternic amprenta asupra vieții mele. Am început timidă, reticentă și am terminat încrezătoare și mândră de ceea ce am reușit să fac”, își arată satisfacția Ioana. „Mă pot declara o norocoasă pentru că am avut alături de mine cea mai tare echipa de voluntari internaționali și acum sunt sigură de un lucru: devii mai bun atunci când ai alături de tine oameni și mai buni.”

Pentru ea voluntariatul înseamnă șansa de a cunoaște oameni noi, o multitudine de lucruri utile, experiențe noi, la sfârșitul cărora s-a redescoperit de fiecare dată: „Au fost zile pline de provocări, activități, chiar și momente neplăcute și stresante, însă doar așa am reușit să înving unele temeri și să-mi depășesc limitele de până atunci”, spune Ioana.

 

io4

S-a obișnuit foarte ușor cu țara, căci cultura, tradițiile, gastronomia diferă foarte puțin. În plus, ea spune că trebuie să fii flexibil și spontan, iar în acest sens, „magia se va petrece în afara zonei tale de confort”.

Am rugat-o să ne spună de ce e bine să faci voluntariat, iar Ioana ne-a mărturisit că voluntariatul este un job al sufletului, de la care înveți foarte multe pentru tot restul vieții. „Nu este mereu ușor, uneori te simți copleșit, alteori frustrat. Nu reușești întotdeauna să îți duci la bun sfârșit planurile, iar situațiile neprevăzute sunt la ordinea zilei, însă nicio bucurie nu se compară cu cea pe care o simți atunci când vezi un copil, reușind datorită ție.”

 

o0

Lecția pe care a învățat-o din experiența sa internațională este: „gândurile tale creează realitate”. Dacă gândurile care îți trec prin minte sunt pure, pozitive, atunci vei crea convingeri pozitive și înălțătoare despre propria persoană și despre viață, iar acțiunile tale vor fi o reflexie a acestor gânduri și convingeri”, a conchis Ioana Buciuceanu.

 

io3

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente