Linkuri accesibilitate

Ce se întîmplă în tabăra democraților din Statele Unite


Nancy Pelosi
Nancy Pelosi

Corespondența zilei de la Washington.

În timp ce republicanii din Statele Unite se pregatesc să guverneze, democratii se intreaba unde au gresit si ce e de facut. Despre liderii lor în momentul de față în relatarea corespondentului europei Libere la Washington.

Președintele Obama este in ultimele saptamini de mandat. Un republican ii va lua locul. Liderii democratilor sint acum in opozitie, deci cu putere limitata, în Congres.

Miercuri, în Camera Reprezentantilor au loc alegeri pentru postul de lider al minoritatii democrate si optiunea este semnificativa: fie să fie mentinuta lidera din ultimii 13 ani, deputata de California, Nancy Pelosi, care este trecuta de 70 de ani, fie o optiune pentru un lider nou, tinar, candidat fiind deputatul de Ohio, Tim Ryan.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00
Link direct

Acesta sustine ca tinind cont de cele intimplate la alegeri, Pelosi, care reprezinta un district de stinga din San Francisco, un oras dominat de stinga, nu poate sa recistige pentru partid alegatorii pierduti in favoarea lui Trump, adica albi din sectorul manufacturier, care traiesc in mid-vestul Americii si care au fost, timp generatii, sustinatori ai democratilor.

Ryan spune ca americanii care au alimentat victoria lui Trump sint cei pe care politicieni ca Pelosi i-au ignorat si pe care el ii reprezinta, in circumscriptia sa din Ohio.

Ryan crede ca liderul democrat trebuie sa caute o tribuna nu numai in presa de stinga, ci si acolo unde publicul este conservator si revoltat de asa zisul „sistem”.

În replică, Pelosi spune ca deputatul Ryan nu a fost in stare sa-si convinga nici macar toti proprii alegatori sa voteze cu Hillary Clinton, la recentele alegeri.

Probabil ca Pelosi va iesi invingatoare miercuri. Ea doreste sa-si intinereasca echipa de conducere.

Dar ramine de vazut daca este suficient. Alegatorii si-ar putea dori sa vada un lider nou cu idei noi, pentru ca democratii sa le recistige increderea. Alegerile pentru Congres sint au loc peste doi ani.

XS
SM
MD
LG