Nume
Parola
Vizualizări: 4307
„Europa la noi acasă!”. Concurs de desene pe asfalt și expoziție de caricaturi de Ziua Europei la Bălți
Bălți, 12 Mai 2015 — În contextul Zilei Europei la Bălți, Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și Centrul „Pro-Europa” Bălți au organizat marți, 12 mai a.c., în Piața Vasile Alecsandri de la Bălți, un concurs de desene pe asfalt pentru copii cu genericul „Europa la noi acasă!”. La concurs au participat 25 de copii de la grădinițe. Aceștia au desenat pe asfalt cum își imaginează Europa, la final fiind premiați.

Totodată, în apropiere, a fost vernisată o expoziție de caricaturi despre nivelul de viață în Republica Moldova și cel din statele membre ale Uniunii Europeane. Expoziția a avut loc în cadrul proiectului „Regiunile Moldovei merită un viitor european”, lansat recent de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” (IDIS „Viitorul”) în colaborare cu Asociația pentru Politică Externă din Slovacia și cu susținerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei. Proiectul își propune să susţină procesul de promovare a valorilor europene în Republica Moldova.

„Este un proiect prin intermediul căruia încercăm prin diverse activități să promovăm valorile europene într-un context destul de dificil. Nu întotdeauna cota de suport pentru ideile europene este la nivelul dorit. Proiectul va avea două dimensiuni de bază. În primul rând, continuăm expozițiile de caricaturi pe tematică socială; în al doilea rând, lansăm dezbateri publice, atât cu elitele politice din regiuni, cât și cu societatea în ansamblu”, susține Corneliu Ciurea, director de programe la IDIS „Viitorul”.

„Evenimentul de azi ne-a arătat că la Bălți sunt mulți cetățeni interesanți de valorile europene. Ca spațiu al drepturilor și libertăților omului, Europa nu are frontiere. Mă bucur foarte mult că Ziua Europei are continuitate în Regiunea de Dezvoltare Nord”, susține Ion Bodrug, director ADR Nord.

În paralel cu organizarea concursului de desene pe asfalt și a expoziției de caricaturi, un grup de 25 de voluntari de la Centrul „Pro-Europa” Bălți au distribuit în centrul orașului materiale informative despre Uniunea Europeană.

La evenimentele de azi, dedicate Zilei Europei la Bălți, a participat și Excelența Sa Mihail Baciu, Consul General al României la Bălți. Menționăm că vineri, 8 mai a.c., Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Consulatul General al României la Bălţi au organizat o suită de acţiuni cu prilejul Zilei Europei. Evenimentele au avut loc la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi şi la Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii.

www.adrnord.md