Un fost primar din Truşeni, reţinut! Împreună cu alte persoane au creat o schemă de delapidare a loturilor de teren

Un fost primar din Truşeni a fost reţinut de oamenii legii, pentru că împreună cu alte două persoane ar fi creat o schemă de delapidare a loturilor de teren ce aparțin administrației publice locale a comunei Trușeni.

Astfel, cele trei persoane cu vârste de 41, 57 și respectiv 75 de ani, domiciliate în comuna Trușeni și orașul Strășeni, sunt suspectate de delapidarea averii străine. Acestea au fost reținute pentru 72 de ore. Unul din bărbaţi a fost anterior condamnat.

În urma documentării activităţii frauduloase a celor trei, efectuate timp de opt luni, s-a stabilit că unul dintre suspecți a fost primar în comuna Trușeni în perioada anilor 1999-2011.

Loturile de teren erau comercializate prin intermediul persoanelor terțe, la prețul de circa 10-15 mii de dolari per lot, astfel, prejudiciind în proporții deosebit de mari interesele economice ale statului.

Astfel, cei trei identificau loturi de teren din comuna Trușeni, pe care ilegal le comercializau pentru construcția caselor de locuit, iar documental indicau că le-au fost atribuite, gratuit, în baza unor decizii sau contracte false.

Pentru conferirea legalității, unul dintre suspecți, perfecta dosarul tehnic al imobilului, în temeiul deciziei false și lipsa benificiarului după care întocmeau dosarul tehnic al imobilului, acesta fiind prezentat către ÎS „Cadastru” pentru înregistrare.

La 26 noiembrie au fost efectuate cinci percheziții la domiciliile și oficiile figuranților.

Ca urmare au fost depistate și ridicate extrase din decizii false ale consiliului comunei Trușeni, din diferite perioade, atât în original cât și copii, file curate format A4 pe care conțineau ștampilele cu impresiune cooperativa „Cadastr” ( de tip vechi), contracte de vânzare cumpărare a loturilor de teren, necompletate, pe care sunt aplicate doar ștampila primăriei Trușeni și semnătura vânzătorului.

Subsecvent, interesul personal a fost stabilit prin identificarea înscrisurilor olografice cu indicarea numerelor cadastrale și suprafeței terenurilor ce urmau a fi înstrăinate, seturi cu modele tipizate de acte cu referință la anii 1993-1999, în care doar urmau a fi indicate datele persoanelor interpuse și datele de identificare a numărului și suprafețelor loturilor destinate înstrăinării.

De asemenea, au fost depistate și recipise privind obligațiunile cumpărătorilor față de funcționarii primăriei Trușeni urmare a procurării ilegale a loturilor de teren, ștampile a întreprinderilor lichidate/reorganizate.

În cazul în care persoanele vor fi gasite vinovate de comiterea infracțiunei, acestea riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen până la 15 ani.

[youtube id=”leTqzsrYsd4″ start=”0″]

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.