Decizia a fost luată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, după ce anterior Colegiul Disciplinar a decis să claseze procedura pornită pe numele acestora de către membrul CSM, Tatiana Răducanu. Răducanu nu a fost de acord şi a contestat hotărârea la CSM. 

În primăvara anului 2014, magistraţii de la CSJ l-au eliberat pe Vanea Pisateli, după ce Curtea de Apel Chişinău l-a condamnat la 20 de ani de puşcărie pentru o crimă gravă - comandarea unui triplu omor. Singurul judecător din complet care a avut o opinie separată a fost Ion Arhiliuc, care a considerat că Druţă trebuia să rămână după gratii, întrucât potrivit lui, probele au demonstrat incontestabil vinovăţia acestuia.

În legătură cu acest caz, membrul CSM, Tatiana Răducanu a solicitat ca magistraţii Liliana Catan, Iurie Diaconu şi Ion Guzun să fie traşi la răspundere disciplinară. Cei trei judecători nu s-au prezentat la şedinţă pentru a-şi expune poziţia şi au solicitat ca subiectul să fie examinat în lipsa lor.

După câteva minute de deliberare, membrii CSM au decis: „Se aplică sancţiunea disciplinară în privinţa judecătorilor în cauză sub formă de avertisment”, a declarat preşedinte Consiliul Superior al Magistraturii, Victor Micu.

Amintim că Ion Druţă, alias Vanea Pisateli este judecat pentru faptul că în anul 2000 ar fi comandat asasinarea a trei bărbaţi. Potrivit poliţiei, victimele au fost răpite de un alt interlop, Robert Gârleanu, care la ordinul lui Druţă le-a executat într-o locuinţă din Ialoveni. Cadavrele au fost îngropate într-o pădure de pe traseul Chişinău-Hânceşti şi descoperite opt ani mai târziu.

Druţă a fost reţinut în toamna anului trecut, fiind învinuit, într-un alt dosar, de trafic de arme.