A născut la Chişinău, dar a mers acasă şi a decedat. Cazul unei femei din Căuşeni, în atenţia autorităţilor

O femeie de 31 de ani din Căuşeni s-a stins din viaţă acasă, după ce acum câteva zile a născut la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău. Cazul a intrat în vizorul autorităţilor, după ce presa a scris că femeia a decedat din cauză că nu ar fi vrut să dea mită medicului care a realizat operaţia de cezariană.

Astfel, www.jurnnal.md a scris că femeia, mama unei fetiţe de trei ani, a născut cu bine în capitală un băieţel David. Potrivit sursei citate, după operaţie, de aceasta s-ar fi apropiat o soră medicală şi i-ar fi spus că trebuie să îi dea chirurgului care i-a făcut operaţia 2.000 de lei. Altfel nu îi vor scoate aţele.

Femeia s-a întors la Căuşeni, fără să achite banii. “Între timp, a fost vizitată de către acelaşi medic şi i-a cerut să semneze o hârtie că nu are pretenţii faţă de spital şi faţă de el. Diana a semnat de teama că „medicii sunt legaţi între ei”. Aţele i-au fost scoase la spitalul din Căuşeni, se simţea tot mai rău”, scrie www.jurnal.md.

Duminică dimineaţă, 27 noiembrie, concubinul Dianei a plecat să cumpere produse şi, când s-a întors, femeia era deja moartă.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că s-a autosesizat în legătură cu cazul pacientei din raionul Căușeni. Astfel, a fost instituită o Comisie specială care va examina cauza decesului matern al lăuzei.

Specialiști în obstetrică și ginecologie, medicină de familie, endocrinologie și medicină legală vor aprecia nivelului de organizare, complexitatea și calitatea asistenței medicale acordate pacientei la toate nivelurile de asistență medicală.

Miniserul Sănătăţii a precizat că, ţinând cont de complexitatea cazului și de maladiile concomitente grave ale pacientei respective, datele finale ale examenului histopatologic vor fi prezentate peste circa 28 de zile.

Totodată, CNA a precizat că femeia nu a anunţat autorităţile privind solicitarea de mită. “În urma examinării Registrului privind evidenţa apelurilor telefonice primite prin intermediul Liniei Naţionale Anticorupţie NU s-a constatat nici un apel prin care s-ar fi reclamat vreo infracţiune de corupţie comisă în cadrul Centrului Mamei şi Copilului”, a precizatCNA.

De altfel, şi preşedintele nou ales Igor Dodon a anunţat cu referire la acest caz că trebuie neapărat de clarificat, de aflat care sunt circumstanțele cazului. “De văzut care e soarte de mai departe a copiilor, dacă au rude care pot îngriji de ei.

Mă voi implica personal pentru a oferi tot ajutorul necesar acestor copii. Suferința lor trebuie redusă, pe cît e posibil acest lucru în lipsa unei mame iubitoare”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.