Kamer, angajată a postului de radio BBC în limba turcă, fusese reţinută sâmbătă în timp ce încerca să ia legătura cu familiile victimelor accidentului minier care a avut loc la 17 noiembrie.

O a doua jurnalistă, Khajian Farqin, care lucrează pentru postul de televiziune Voice of America, a fost arestată tot sâmbătă în aceeaşi regiune. Membrii familiei jurnalistei spun că nu au reuşit să o mai contacteze pentru că, în condiţiile stării de urgenţă impusă de autorităţile turce după puciul eşuat de la 15 iulie, deţinuţii nu pot lua legătura cu un avocat în primele 5 zile de arest.

Conform organizaţiilor care apără libertatea de exprimare, 125 de jurnalişti au fost arestaţi şi se află încă în arest preventiv, iar 3.000 de profesionişti din domeniul comunicării au fost concediaţi, după ce autorităţile au închis 160 de posturi de televiziune, ziare şi radiouri.

Joia trecută, Parlamentul European a condamnat ferm epurările la scară largă efectuate de autorităţile din Turcia care au afectat mai ales presa, justiţia, forţele armate şi funcţionarii publici.