Dorin Chirtoacă a solicitat abia astăzi o anchetă de serviciu pentru stabilirea implicării tuturor funcţionarilor Direcţiei Educaţie a municipiului în trucarea licitaţiilor pentru livrarea produselor alimentare. Asta deşi responsabilii ştiau despre aceste nereguli de mult timp.

La rândul său, şefa Direcţiei Educaţie a capitalei, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, a negat cu vehemenţă că ar fi avut informaţii despre licitaţiile trucate sau alte abateri.

Şi alţi funcţionari îşi pasează vina. Contactaţi telefonic, reprezentanţii Serviciului de presă al Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău au spus că instituţia nu este responsabilă, întrucât certificatele sanitar-veterinare, cât şi cele de provenienţă a produselor sunt eliberate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.

Într-un comunicat, membrii ANSA au menţionat că, anterior, au efectuat controale în instituţiile de învăţământ din republică, dar au fost depistate doar nereguli de ordin tehnic.

Săptămâna viitoare, în Parlament vor avea loc audieri în urma dezvăluirilor. Menţionăm că, ieri, ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au reţinut 18 persoane - funcţionari publici şi oameni de afaceri, care ar fi trucat licitaţii şi ar fi furnizat produse alterate în instituţiile de învăţământ. Printre reţinuţi este şeful Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Râşcani al capitalei şi adjunctul său. Anchetatorii au interceptat telefoanele unor funcţionari, iar în urma convorbirilor cu angajaţii grădiniţelor a ieşit la iveală adevărul revoltător. Procurorii anticorupţie au cerut mandate de arestare pe numele reţinuţilor. Bănuiţii care puneau pe masa copiilor alimente alterate riscă până la 10 ani de puşcărie.

Acum şase ani, ofiţerii Centrului Anticorupţie au depistat la o grădiniţă din sectorul Ciocana aproximativ 200 de kilograme de carne de cal, păstrată în condiţii insalubre. În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru escrocherie. Potrivit ofiţerului de presă al CNA, forţele de ordine au aplicat atunci mai multe amenzi, iar agentul economic a fost privat de dreptul de a participa la licitaţii publice.