Veşti bune! România mai acordă 350 000 euro Republicii Moldova

Guvernul de la Bucureşti a aprobat miercuri, 23 noiembrie, acordarea Republcii Moldova a unui suport financiar de 350.000 de euro în vederea realizării Centrului de Automatizare şi Dirijare de la Ungheni, anunţă Mediafax.ro.

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni a reprezentat unul dintre proiectele strategice în relaţia României cu Republica Moldova, de importanţă esenţială în ceea ce priveşte consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova.  Valoarea totală a gazoductului Iaşi- Ungheni se ridică la 26,5 milioane de euro. Pentru acoperirea costurilor, au fost iniţiate procedurile pentru obţinerea unei finanţări europene de 7 milioane de euro prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.

În acest context, Guvernul Republicii Moldova a adresat Guvernului României solicitarea ca partea de cofinanţare necesară pentru realizarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a interconectorului Iaşi-Ungheni să fie asigurată de Guvernul României, din ajutorul financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro.

În august 2014, în Ungheni, a avut loc lansarea gazoductului de interconectare a sistemelor de transport gaze dintre România şi Republica Moldova, iar în luna decembrie a anului 2014 a avut loc recepţia finală a gazoductului. În cursul anului 2015, a fost aprobat Memorandumul de înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din România şi Republica Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.