13°C, Chișinău
19.17 $ 17.87 0.194
Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Expert: Plahotniuc beneficiază mai mult…

Expert: Plahotniuc beneficiază mai mult din victoria lui Dodon, decât ar fi putut beneficia din victoria Maiei Sandu

Alegerea candidatului socialist și pro-rus, Igor Dodon în funcția de președinte al R. Moldova la 13 noiembrie a avut un impact mult mai mare în știri decât se bucură de obicei, țara lui, notează Thomas de Wall pe carnegieeurope.eu, într-un material care face referire la declarațiile lui Dodon  despre faptul că Crimeea ar fi parte a Rusiei și la cele conform cărora o apropiere de Rusia ar facilita rezolvarea conflictului transnistrean. 

O analiză mai detaliată a autorului arată că  funcția de șef al statului, în care a fost ales Igor Dodon are mai mult o importanță simbolică, iar puterile constituționale ale acestuia sunt limitate. „Puterea adevărată în Moldova revine Parlamentului, Guvernului și patronului de după cortină, omului de afaceri, Vladimir Plahotniuc, toți aceștia vor ține orientarea pro-europeană a R. Moldova. Plahotniuc  primește mai multe beneficii din victoria lui Dodon, decât ar fi avut din succesul candidatului proeuropean învins, fosta ministră a Educației, Maia Sandu. El va folosi acum alegerea unui președinte pro-rus pentru a încerca să impulsioneze mai mult sprijin din partea partenerilor occidentali ai țării”, se menționează în articol.

În privința conflictului transnistrean, în articol se precizează  că o singură persoană nu poate schimba parametrii care au definit acest conflict timp de peste douăzeci de ani.

 

 

Trimite știrea ta

Am o știre pentru ZdG

    Știrea mea
    Contact sursă

    Title