Linkuri accesibilitate

Cazul avocatei Ana Ursachi şi întrebările pe care le ridică


Ana Ursachi
Ana Ursachi

Avocata Ana Ursachi, care a devenit cunoscută în ultimii ani pentru apărarea unor figuri precum Renato Usatîi, Veaceslav Platon sau Grigore Petrenco a prezentat astăzi prin Skype punctul său de vedere în legătură cu investigația deschisă împotriva sa într-un dosar de omucidere vechi de aproape 20 de ani. Anterior, avocata scrisese pe Facebook că redeschiderea dosarului ar fi o comandă a fruntașului democrat Vlad Plahotniuc, pe care l-a criticat mult, inclusiv la protestele Platformei DA. Procurorii neagă acuzația, spunând că au redeschis dosarul după descoperirea unor circumstanțe noi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct

Presa a anunţat că percheziția a fost operată în seara zilei de 21 noiembrie la o locuință în care se aflau tatăl și fiul avocatei.

Ana Ursachi susține că cel puţin două condiţii au fost nesocotite în timpul descinderii nocturne: nu a existat un mandat judecătoresc și s-a acţionat după ora 22:00, când potrivit legii acest lucru nu este permis.

Ursachi mai afirmă că domiciliul percheziționat nu are legătură cu ea din punct de vedere juridic, prin urmare nici ridicarea bunurilor nu are acoperire.

„Descinderea se face fără ordonanță judecătorească doar dacă este o mega-justificare. Nu s-a ridicat nici un fel de video sau înregistrare. Conform procesului verbal din urma percheziției, din casă s-au luat computerul, laptopul și două tablete. Ultimele trei nu îmi aparțin.”

Pe de altă parte, procurorul responsabil pe caz Dumitru Ștefârță spune că perchezițiile au avut loc conform tuturor normelor procedurale, iar avocata cercetată penal ar lansa insinuări pe care procurorul nu se vede obligat să le comenteze. Dumitru Ștefârță a spus că dimpotrivă, este obligat să nu divulge amănunte ca nu cumva să prejudicieze ancheta în desfășurare.

„S-a început până la ora 10:00 și după s-au finisat, deoarece s-a solicitat prezența avocatului. Noi facem urmărire penală sau facem show în presă? Nu vă pot declara anumite informații care sunt confidențiale. Ea nu poartă nici o responsabilitate pentru declarațiile ei, eu însă port toată responsabilitatea pentru informațiile care urmează să le ofer dumneavoastră. Doar asta vă pot spune, nimic mai mult”.

Situaţia avocatei Ursachi a comentat-o pe urme proaspete fostul premier Ion Sturza, care a scris, pe Facebook, următoarele:

„Nimic nou sub soare, călăii mai „mici” își devorează mentorii. Dar cu fiecare cerc e tot mai diabolic și sângeros”, spune fostul premier.

Și procurorul general interimar Eduard Harunjen, atins și el de unele replici ale avocatei în timpul conferinței a venit cu o replică:

„Era mult mai grav dacă aveam să fiu lăudat de persoane ca Ana Ursachi bănuite de comiterea unor infracţiuni deosebit de grave. Eu cred în instanţele din Republica Moldova, nu în ieșirile pe Facebook, YouTube, Odnoklassniki sau alte reţele”, a spus Harunjen.

Ana Ursachi a devenit o persoană de referinţă în ultimii câţiva ani după ce a apărat în ipostaza de avocat mai multe persoane publice de notorietate, între care pe Renato Usatîi, Veaceslav Platon şi Grigore Petrenco.

Cercetarea penala a Anei Urscahi intr-un dosar de omucidere ce datează din anul 1997, a fost reactivată, spun procurorii, în baza de dovezi noi. Avocata se afla, asa cum s-a aflat din teleconferința de presă, „într-o țară din UE”. Ea s-a declarat convinsă că dosarul a fost scos de la naftalină urmare a unei comenzi politice, ce ar avea legătură cu activitatea sa profesională, dar și cu criticile lansate la adresa influentului om de afaceri Vlad Plahotniuc. Afirmaţiile avocatei Ursachi nu au fost comentate în niciun fel de persoana vizată și nici de reprezentanţii săi oficiali.

Previous Next

XS
SM
MD
LG