Donald Trump, gura de oxigen de care avea nevoie Vladimir Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pentru multe pieţe emergente victoria lui Donald Trump în cursa prezidenţială din SUA şi aprecierea dolarului au marcat o perioadă de turbulenţe economice, dar Rusia este de aşteptat să profite de pe urma acestor evenimente.

Opinia este împărtăşită de analiştii mai multor bănci internaţionale, citaţi de CNBC, notele trimise de aceştia către investitori manifestând optimism faţă de evoluţia economică viitoare a Rusiei.

Salvare de ultim moment

După prima convorbire telefonică între cei doi preşedinţi, analiştii Deutsche Bank consideră că Rusia va fi marele beneficiar al schimbării ce se va petrece în administraţia americană.

„Preşedintele american poate suspenda sancţiunile economice printr-o decizie a Consiliului Naţional de Securitate. Credem că se întrevăd oportunităţi bune pentru tranzacţiile în ruble şi contractarea de credite de pe pieţele financiare internaţionale.

Obligaţiunile ruseşti sunt mai avantajoase decât cele emise de Turcia sau Africa de Sud, prin priama unei vulnerabilităţi mai reduse la nivel macroeconomic, a preţurilor mari de pe piaţă imobiliară şi a trendului dezinflationist din ultima perioada”, anunţă analiştii băncii germane.

Vladimir Putin a explicat în weekend că Donald Trump i-a declarat că vrea să strângă legăturile cu Rusia, adăugând apoi că nu s-ar jena nici să-l primească pe Barack Obama într-o vizită oficială.

„Cred că alegerea lui Donald Trump ca preşedinte este o gură de oxigen pentru Putin”, susţine Alastair Winter, economist-şef la Daniel Stewart, luând în calcul o posibilă suspendare a sancţiunilor economice impuse Rusiei după criza din Ucraina.

„Ştim că italienii doresc suspendarea sancţiunilor, la fel că şi unele forţe politice din Germania. Bineînţeles, Angela Merkel şi creştin-democraţii vor insista pentru menţinerea acestora, dar ar putea deveni un impediment în alegeri dacă SUA decid să renunţe la sancţiuni”, a explicat acesta.

Alte două câştiguri importante ar fi asigurate de temerile împărtăşite de neoconservatorii din tabăra lui Trump faţă de Rusia, care ar ajuta Moscova să îşi extindă sfera de influenţă în estul Europei, zona Balticii, ba chiar şi în vestul continentului la costuri mai reduse, dar şi de prestigiul internaţional dat de redobândirea statutului de mare putere militară.

Cu toate acestea, previziunile privind suspendarea sancţiunilor economice sunt departe de a fi o certitudine, fapt ce explică şi oscilaţiile pieţelor în ceea ce priveşte activele ruseşti tranzacţionate în ultima perioada.

Rubla se întăreşte

Pentru moment, rubla pare să-şi revină şi ea, dar nu neapărat din cauza factorului Trump, ci mai degrabă mulţumită aprecierii preţului petrolului înaintea întrunirii OPEC de la sfârşitul acestei luni.

Tema discuţiilor dintre marii producători de petrol din lume rămâne stabilirea unei limite în producţia de „aur negru”, propunere cu care Vladimir Putin se arată solidar, anunţând o măsură similară şi în Rusia.

„Rubla se va întări în cursul acestei săptămâni, pe fondul intrărilor de valută în ţară, dar şi că urmare a întâlnirii OPEC din 30 noiembrie. Nu vor fi mişcări semnificative, cursul urmând să evolueze între 63,62-65,28 de ruble per dolar”, prognozează Per Hammarlund, strateg şef pentru pieţe emergente la SEB.

De la începutul anului, rubla a recuperat 12% în faţă dolarului american, în prezent cursul fiind de 64 de ruble pentru un dolar. Însă, faţă de cursul înregistrat înaintea declanşării crizei din Ucraina, rubla a scăzut cu 36% în faţă monedei americane.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...