Nume
Parola
Vizualizări: 3067
Vizită de lucru la șantierul din Telenești unde se construiește o staţiei de epurare cu suportul USAID
22 Noiembrie 2016 — Agenția de dezvoltare regională(ADR) Centru a organizat astăzi o vizită de documentare la proiectul regional „Construcţia staţiei raionale de epurare şi dezvoltare a sistemului public de canalizare şi epurare a apelor uzate la nivel intercomunitar" din orașul Telenești. Astfel, șantierul a fost vizitat de un grup de reprezentanți ai companiei KB-Walkoma, Diana Cazacu , manager de proiect USAID Moldova, reprezentanții primăriei Telenești, managerul de proiect și antreprenorul ales pentru realizarea lucrărilor de construcție.
Participanții la vizită au discutat despre demararea lucrărilor de construcție în cadrul LOT IV al proiectului „Construcţia staţiei raionale de epurare şi dezvoltarea sistemului public de canalizare şi epurare a apelor uzate la nivel intercomunitar”. În cadrul acestui lot se prevede construcția stației de epurare cu o capacitate de 700 m.c/zi, amenajarea teritoriului stației de epurare, construcția rețelei electrice pentru buna funcționare a acesteia și construcția unei stații de pompare. Astfel reprezentanții ADR Centru și USAID au constat că lucrările în cadrul lotului dat se află la etapa inițială, au fost executate lucrările de decopertare a stratului fertil și se execută transportarea argilei pentru drumul de acces și platforma de amplasare a stației de epurare. Pentru acest lot se prevede co-finanțare din partea USAID în valoare de 498 913 $, bani ce vor fi alocați după recepția stației de epurare.
Pînă în prezent în cadrul proiectului au fost deja construite circa 15 km de rețea de canalizare în s.Inești și or.Telenești, 1 stație de pompare în s.Inești și 1 stație de pompare în oraș.
Colaborarea cu USAID va spori monitorizarea efectelor proiectelor investiționale asupra mediului înconjurător.
Anterior specialiștii din cadrul secției Managementul proiectelor a ADR Centru în parteneriat cu reprezentanții USAID au participat la o masă rotundă în vederea transmiterii practicii experților americani către angajații ADR Centru pentru monitorizarea efectelor proiectelor investiționale asupra mediului înconjurător.
Suma totală a acestui proiect regional va ajunge la 27 516 580,00 lei, dintre care 20 683 640,40 lei au fost solicitați din Fondul Național de Dezvoltare Regională , ceea ce constituie 75,17% din costul proiectului, inclusiv suma de 498 913 $, care reprezintă finanțare din partea USAID, iar restul 150 000,00 lei va fi suportată de Primăria or. Telenești.
Acest proiect regional a fost inițiat cu scopul creșterii standardelor de trai a locuitorilor din regiunea Centru. În Teleneşti și satele Mihalaşa, Mihalaşa Nouă şi Ineşti, partenere în cadrul acestui proiect, locuiesc circa 11 300 locuitori. De asemenea, în această zonă sunt concentrate şi cele mai multe întreprinderi din raionul Teleneşti care contribuie la dezvoltarea regiunii.