Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.11.2016

Vitalie Vrabie: Vama este în serviciul tuturor antreprenorilor de bună credință

Vitalie Vrabie: Vama este în serviciul tuturor antreprenorilor de bună credință

Declararea electronică, culoarul verde la export, simplificarea certificării originii, implementarea conceptului AEO și reducerea numărului de documente necesare constituie principalele instrumente de simplificare a procedurilor vamale implementate de Serviciul Vamal în scopul promovării exporturilor. Beneficiile aplicării acestora au fost discutate în cadrul unei ședințe convocate de către Directorul General al Vămii, Vitalie Vrabie cu mai mulți reprezentanți ai producătorilor și exportatorilor de produse agricole.

Agenții economici prezenți la reuniune au fost interesați preponderent de condițiile de obținere a certificatelor de origine, precum și a statutului de AEO și Exportator Aprobat. Actualmente, de beneficiile implementării conceptului AEO, beneficiază 100 de companii, iar 5 antreprenori deja au statut de Exportator Aprobat, aceștia având posibilitatea declarării originii mărfurilor pe proprie răspundere.

Printre alte simplificări introduse de Serviciul Vamal se numără declarea electronică și Culoarul Verde. Menționăm că, în prezent, 98% dintre exporturi sunt perfectate în mod electronic, iar 90% sunt scutite de controale și sunt direcționate pe Culoarul Verde, verificările documentare și fizice fiind efectuate doar în cazuri de risc sporit, anunță un comunicat al Serviciului Vamal.

De asemenea, reprezentanții Vămii le-au vorbit participanților și despre alte măsuri de modernizare a activității care se referă la extinderea procedurilor electronice pentru alte regimuri vamale, promovarea mecanismului de recunoaștere mutuală a AEO între Republica Moldova și UE, precum și modernizarea sistemului informațional ASYCUDA World prin integrarea de noi module,  în special a Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS) și Ghișeului unic.

Tot în cadrul discuțiilor, exportatorii de produse agricole au avut ocazia să relateze despre unele impedimente din activitățile desfășurate, solicitând asistența Serviciului Vamal în înlăturarea acestora. În context, Directorul General al Vămii le-a solicitat responsabililor vizați examinarea tuturor problemelor expuse și înaintarea soluțiilor aferente.

”Una dintre prioritățile noastre este facilitarea comerțului internațional și crearea unui mediu competitiv pentru agenții economici care își desfășoară activitatea onest, în strictă concordanță cu prevederile legale. Vreau să vă asigur că Vama este și va fi în serviciul tuturor antreprenorilor de bună credință.”, a declarat Vitalie Vrabie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus