Țările Baltice se tem că Rusia ar putea testa capacitatea de reacţie a NATO înaintea învestirii lui Trump

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia ar putea considera perioada dinaintea învestirii lui Donald Trump drept o oportunitate pentru a testa pregătirea militară şi capacitatea de reacţie în plan diplomatic a NATO, a avertizat Linas Linkevicius, ministrul lituanian de Externe, potrivit BBC News online.

„Noua administraţie nu intră în acţiune până în a doua jumătate a lunii ianuarie”, a declarat Linkevicius, care a adăugat că statele baltice, cât şi oraşul sirian Alep sunt în mod special vulnerabile.

„Rusia nu este o superputere, ci o super problemă,” a mai spus oficialul lituanian.

Lituania a fost pentru peste 50 de ani parte a Uniunii Sovietice, a devenit ulterior membră NATO şi UE, dar se învecinează direct cu Rusia prin enclava Kaliningrad.

Există temerea că Statele Unite ar putea urmări să devină partener cu Rusia şi să nu mai împărtăşească viziunea statelor din zona de est a Europei conform cărora Rusia este un pericol militar major şi iminent.

Moscova insistă că nu reprezintă un pericol, afirmând că de fapt NATO poartă responsabilitatea pentru tensiunile din regiune, prin expansiunea spre graniţele Rusiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...