(video) 4 tineri jurnaliști din Moldova au devenit laureați ai unui concurs de jurnalism din România

anagurd2
Foto: DW Akademie - Eurasia

Diana Bulai, Iurie Rotari, Ana Gurdiș și Alex Smiricinschi au devenit câștigători ai concursului internațional de jurnalism „Tinere Talente” organizat de către Jurnal Românesc. La concurs au participat tineri din Moldova și Serbia.

„Suntem în măsură să anunțăm cei trei câștigători ai premiilor puse în joc de JURNAL ROMÂNESC (jurnalromanesc.ro).

După o jurizare dificilă, datorită lucrărilor foarte bune trimise la această a doua ediția a concursului nostru, după o jurizare la capătul căreia scorul a fost unul deosebit de strâns, putem anunța care sunt câștigătorii concursului lansat la începutul acestui an, concurs al cărui fond de premiere este asigurat grație finanțării primite de la DEPARTAMENTUL POLITICI PENTRU RELAȚIA CU ROMÂNII DE DIN CADRUL MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE pentru Proiectul „Jurnal Românesc – ziar on line pentru românii de pretutindeni”” anunță Jurnal Românesc.

PREMIUL I – 1.500 LEI – DIANA BULAI 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolarticolul „Limba română, ostatică în inima separatismului” – media 9,50

Trăiește la Chișinău, în Republica Moldova. A participat cu un articol tulburător despre situația predării limbii române în zona așa-zisei republici separatiste Transnistria, chinul profesorilor de aici de a păstra valorile românești, limba română, datinile și obiceiurile poporului român. Personajul principal al articolului tinerei jurnaliste este Ion Iovcev, deja celebrul director al singurei instituții școlare cu predare în limba română din Tiraspol, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, care şi în prezent mai este considerată de autorităţile separatiste o sursă cu risc sporit “de contaminare cu românism”. Lecția de patriotism oferită de profesorul Ion Iovcev este una devastatoare, iar jurnalista o cuprinde într-o frază memorabilă: „Lecțiile adevărate de patriotism nu se predau în cărți”.

Diana Bulai este corespondent al trb.ro (Transilvania Regional Bussines), unde a și publicat materialul pe care îl premiem acum

PREMIUL al II-lea – 1.000 lei – IURIE ROTARI

Reportaj cu interviuri video „Povestea Sibir” – media 9,25

S-a născut la 15 august 1995, la Bălți, Republica Moldova, unde și locuiește. Este licențiat în Științe ale comunicării – Jurnalism, la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți.

A participat cu un reportaj complex și bine documentat despre drama celor deportați în Siberia. Un material plin de durere și de confesiuni tulburătoare

Premiul al III-lea – 500 lei – ANA GURDIȘ (realizator) și ALEX SMIRICINSCHI (VIDEO)

anagurdcollage

Video-reportaj „La bunica în sat” – media 9,00.

Au participat la concurs cu o poveste în imagini video, excepțională, de fapt un filmuleț plin de încărcătura emoțională a întoarcerii în satul natal, în casa bunicilor. Video-reportajul „La bunica în sat” a impresionat juriul.
Dar cel mai bine, despre ei înșiși, vorbesc cei doi tinei, în prezentarea trimisă la concurs: „Suntem doi tineri, Ana și Alex, îndrăgostiți de video și de fotografie. Vă prezentăm un filmuleț din satul Teșcureni, despre tradițiile copilăriei. Ana Gurdiș își face studiile de jurnalistă la masterat anul II, Universitatea de Stat din Moldova, muncește la Centrul Media pentru Tineri în calitate de coordonator de activități media. Alex Smiricinschi învață la București la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografie „I.L. Caragiale” specialitatea Director de imagine”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente