Amintim că magistraţii Judecătoriei Buiucani au pronunţat pe 12 iulie sentinţa în dosarul privind coruperea deputaţilor. Astfel, învinuitul Vitalie Burlacu a fost condamnat la 11 ani şi patru luni de închisoare, în penitenciar de tip semiînchis, cu amendă de 160 de mii de lei. Irina Baglai, complice al infracţiunii, a primit o pedeapsă de trei ani cu suspendare pe un termen de doi ani. Instanţa a mai dispus confiscarea banilor depistaţi în timpul urmăririi penale: 553 de mii de euro, 403 mii de dolari şi 490 de mii de ruble, dar şi a automobilului Porsche Cayenne, sechestrat anterior.

Sentinţa a fost pronunţată în lipsa lui Vitalie Burlacu, care, potrivit avocaţilor, ar fi internat într-o clinică privată la Tiraspol. Procesul de judecată a durat mai bine de doi ani, timp în care au fost numite 49 de şedinţe. Cu o zi înainte, procurorul Vitalie Galeru a cerut condamnarea la 12 ani de închisoare a lui Vitalie Burlacu şi, respectiv, la şase ani a Irinei Baglai. Atât apărătorii, cât şi procurorul au anunţat că vor contesta decizia.

Fostul poliţist Vitalie Burlacu şi modelul Irina Baglai au fost reţinuţi pe 7 martie 2014, în timp ce urmau să transmită 250 de mii de dolari unui deputat, pentru a părăsi fracţiunea din care făcea parte. După ce a fost eliberat din arest preventiv, Burlacu nu s-a mai prezentat la şedinţele de judecată. Procurorii l-au anunţat pe fostul angajat al Ministerului de Interne în urmărire generală, însă nu au putut obţine mandat de arestare, deoarece acesta s-a aflat în arest mai mult de un an.

Anterior, mai mulţi deputaţi au declarat că în spatele înscenării acestor pretinse tentative de corupere a deputaţilor ar sta prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc.