Au votat pentru Dodon ca să nu vină protestanții din America

Locuiesc într-un apartament mic, la marginea Chișinăului. Din pensia modestă pe care o primesc, reușesc să se întrețină, dar și să-și mai ajute copiii și nepoții, să le mai dea câte o plăcintă sau ceva conserve pentru iarnă. Trecuți prin foamete, ruși și români, au făcut un obicei din a avea acasă câte un sac cu cartofi, morcov și ceapă. Nu de alta, dar de ceva timp trăiesc grija că urmează niște ani grei. Sunt și oameni cu frica lui Dumnezeu, au peste 20 de iconițe prin toată casa, la căpătâi stă mereu deschisă Evanghelia și nu ratează nicio slujbă la biserică. Televizorul, adus de copii, este acoperit cu un prosop – fac economie de energie electrică. Unicele surse de informare sunt aparatul de radio de tip vechi, vecinii, rudele și cei din anturajul bisericii. Acolo Zinovia (77 de ani) și Trifon (87 de ani) Grosu au auzit că Maia Sandu „e cu americanii” și că, dacă va fi președinte, va aduce creștinii protestanți din SUA. Pe 13 noiembrie, familia Grosu a votat în unanimitate pentru Igor Dodon, cel care urma să ia majoritatea voturilor.

20161113_174902În primul tur a votat cu Maia Sandu

În primul tur al alegerilor prezidențiale, domnul Trifon a votat diferit. „Toți vorbeau prin ogradă că trebuie să votăm cu Maia Sandu. Și vecinul meu de pe scară mi-a spus: „Eu am să votez numai pentru Maia” și eu l-am ascultat. Acum Zina mi-a zis că Maia o să aducă protestanții în Moldova. Tare m-a certat vecinul nostru că am votat cu Dodon de data asta…”, povestește pensionarul. Soția acestuia, mai vorbăreață de fire, ne spune revoltată că toată ziua auzea la radio numai de bine despre candidata PAS. Aceasta, vădit deranjată, recunoaște că a luat decizia de a-și da votul pentru Igor Dodon după discuția cu enoriașele de la biserica pe care o frecventează. „Mai multe femei ne-am gândit așa, că ea o să ne aducă protestanții îștia din America. Iată, la noi, ăștia cu Sodoma și Gomora sunt (n. red: minoritățile sexuale), dar în Rusia nu sunt! Putin n-o vrut să primească legea. În Rusia este cea mai mare credință, acolo este mitropolitul Kiril…”, își argumentează femeia decizia. Fiind profund credincioasă, doamna Zinovia nu ne-a permis nici s-o fotografiem. „Nu vreau să apar în Internet, acolo se ascunde Diavolul”.

20161113_180009„Grăiește lumea”

„Lumea vorbește, da ea îi ascultă pe toți. Știe nu știe, stă la scărpinat limba”, spune nervos moșul. „L-am votat pe Dodon. D-apoi cum s-o votăm pe Maia? Ea-i cu americanii. Ne trebuie nouă ca toți protestanții să vină în Moldova? Noi suntem creștini!”, îl întrerupe femeia. „În America sunt tare mulți protestanți. O să le strice credința și catolicilor și nouă. O să vedeți! Valea (n.red.: o prietenă)o vorbit odată cu un protestant și o văzut cum e la ei. Au și discotecă în „bisericile” lor. Și grăiește lumea, c-o fost și prin școli Maia Sandu și-o făcut „poreadcă”. Lăsați, cu Dodon tot o să fie bine!”, continuă doamna Zinovia.

20161113_174442

Totuși, se pare că valorile europene îi sperie mai puțin decât cele americane pe soții Grosu. La alegerile parlamentare din 2014, aceștia au votat partidele din actuala guvernare, care și-au construit campaniile de promovare pledând pentru integrarea în UE. Acum, însă, ei sunt foarte dezamăgiți de tot ce se întâmplă, începând de la miliardul furat și terminând cu oarecare promisiuni electorale care nu au fost respectate. „Ne-au amăgit că o să ne dea 500 de lei de ziua bătrânilor. Și până la urmă au dat numai la ai lor. Valea a umblat o grămada la primărie până a primit banii ăștia. Trifon i-a primit anul trecut, mie așa și nu mi i-au mai dat”, spune vădit supărată femeia. Întrebată cine a promis astfel de cadouri, aceasta nu a știut să ne spună decât că „au spus la televizor”.

20161113_174340Acum, cea mai mare frică a bătrânilor este să înceapă conflict armat. Au trecut prin foamete, război, deportări și sunt încrezuți că nepoții lor urmează să prindă vremuri și mai grele. „Important să nu fie război, dar dacă s-o porni războiul, Doamne să ne ferească! Dacă vine America, să vezi ce-o să facă aici cu Rusia!!”, spune îngrijorată doamna Zinovia.

20161113_174713„Îngerul păzitor să-ți fie alături”, mi-a zis moș Trifon. „O să vezi că Maia Sandu va câștiga”, a adăugat soția lui, înainte să părăsesc modestul lor apartament.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.