Euro ar putea ajunge la același nivel cu dolarul; Când se poate întâmpla

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Victoria surprinzătoare a lui Donald Trump a reînnoit pariul că direcţiile economice divergente vor împinge moneda unică europeană către paritate cu dolarul american pentru prima dată din 2002, scrie Bloomberg.

Traderii văd o probabilitate de aproximativ 45% ca euro să scadă până la 1 dolar până la sfârşitul anului viitor, aproape dublul şanselor esti­mate cu o săptă­mână în urma, relevă datele Bloomberg.

Angajamentul pre­şe­dintelui ales al SUA de a majora cheltuielile şi a reduce taxele alimentează speculaţii că ritmul de creştere economică va accelera, determinând banca centrală americană să majoreze dobânzile mai rapid. Aceste speculaţii au împins un indice al dolarului până la cel mai ridicat nivel din luna februarie la începutul săptămânii, în timp ce moneda unică europeană s-a depreciat până la aproximativ 1,07 $, cel mai scăzut nivel din acest an.

Pentru Deustche Bank, al patrulea cel mai mare trader valutar din lume, rezultatul alegerilor din SUA este suficient pentru a scoate moneda euro dintr-un interval în care s-a aflat luni la rând şi s-o împingă sub 1 dolar în 2017.

Estimările de paritate s-au redus puternic în acest an după ce Fed-ul şi-a redus estimările pri­vitoare la numărul de majorări de dobânzi aşteptate, chiar în con­diţiile în care Banca Centrală Europeană şi-a menţinut stimu­lentele record.

„Divergenţa este readusă în discuţie. Victoria lui Trump a schimbat lucrurile“, scrie George Saravelos, strateg la Deutsche Bank, într-un raport recent.

Saravelos se aşteaptă ca moneda euro să scadă la 1,05 $ până la sfârşitul acestui an şi la 95 de cenţi până la sfârşitul anului viitor, cel mai scăzut nivel din iunie 2012. Wall Street-ul încă se aşteaptă la un euro mai puternic. Moneda euro va urca la 1,11 până la sfârşitul anului 2017, potrivit mediei estimărilor Bloomberg.

Aprecierea dolarului din ultimele zile contrazice aşteptările de dinaintea alegerilor prezidenţiale, conform cărora o victore a lui Trump ar fi urmat să determine un declin puternic al monedei americane în condiţiile în care investitorii se aşteptau la volatilitate puternică pe pieţe, ce ar fi determinat Fed să-şi amâne majorările de dobânzi. Atenţia s-a concentrat însă asupra stimulentelor economice anunţate.

Traderii estimează o probabilitate de 92% ca Fed-ul să majoreze dobânzile luna viitoare, în creştere faţă de şansele de 80% estimate pe 7 noiembrie.

Deutsche Bank se aşteaptă ca dolarul să se numere printre monedele cu cele mai ridicate randamente din rândul ţărilor G10 dacă Fed-ul va majora dobânzile luna viitoare.

Pe fondul unei întăriri a pieţei americane a locurilor de muncă, fondurile de hedging şi alţi mari speculatori au semnalat încredere în perspectivele dolarului înainte de alegeri.

„Întrevedem atingerea parităţii în primul trimestru al anului viitor“, a declarat Enrique Diaz-Alvarez, de la brokerul Ebury din New York.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...